Výplach nosu-vpáčený bubínek

Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu provádět výplach nosu metodou džala néti pro lepší průchodnost eustachovy trubice? Jsem čerstvě po zahojení samovolné perforace bubínku (větší prasklina), kdy jsem brala antb a poté kapky Pamycon. Výtok z ucha přestal před 12ti dny. Nyní mám vpáčený bubínek a cítím tvorbu tekutiny. Výplach jsem si včera poprvé udělala a cítila jsem se lépe. Nebyl tlak v hlavě a v uchu mi prasklo (zřejmě na chvíli správná fce trubice). Ale nevím, zda mám jen čekat do další kontroly za 2měs, zda se to samo zlepší nebo tomu pomoci výplachy nosu slanou vodou? Kapky do nosu jsem kapala skoro 3týdny, Nasivin a Muconasal na střídačku. Ale rýma ještě úplně neodezněla. Děkuji za info. Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, néti je za daných okolností (je-li akutní zánět středouší už zhojen) vhodná procedura, kapky do nosu už přerušte (nejsou vhodné déle než cca týden). Néti podpoří zlepšení funkce Eustachovy trubice i zahojení rýmy. Lehlé nebolestivé "prasknutí" v uchu je při výplachu běžný průvodní jev (i u zdravého člověka...), takže toho se nelekejte. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Čekání na stolici aneb „mrtvá“ střeva
Články: Čekání na stolici aneb „mrtvá“ střeva
Zácpa dokáže pěkně otrávit...
Orgasmus u ženy
Články: Orgasmus u ženy
Příčin, které způsobují, že...
Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění
Články: Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění
Na první pohled se výše...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: