Vyrážka a akné po kortikoidech

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyrážky a nyní i akné, které se mi udělalo na obličeji, hrudníku a zádech po vysockých dávkách kortikoidů. Jsem po atace roztroušené sklerózy... Chtěla jsem se poradit, jestli má smysl tyto léky brát dál a jakou mohu používat kosmetiku, abych se kožního problému zbavila. S akné jsem nikdy neměla problémy... Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Barboro, kortikoidy jsou základním lékem, který brání vaší imunitě napadat nervové buňky - tím také zpomaluje průběh roztroušené sklerózy. O vhodnosti prednisonu nebo jiných léčiv, které působí podobně, byste se ale měla poradit s Vaším lékařem - jen ten má o Vás všechny informace včetně historie toho, jak jste na různé léky reagovala v minulosti. Nelze takto na dálku podobnou věc zhodnotit. Steroidní akné je bohužel dost častý nežádoucí účinek kortikoidů - pravděpodobně se ho zcela nezbavíte, ale je možné ho potlačit neustálým čištěním pleti - dobré jsou čistící pěnivé gely na obličej. Konkrétní kosmetiku Vám doporučit nemůžu (to by byla reklama), ale v lékárně už Vám jistě poradí. Také je vhodné užívat vitamíny skupiny B a zinek.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: