Vyrážka a častá nemocnost u 4letého dítěte

Dobry den, Muj 4lety vnuk se v dubnu opalil na obliceji a krku. Nasledne se osypal na krku a az do pulky trupu, i kdyz ho slunce spalilo jen vzadu na krku. Po odezneni techto drobnych vyrazek se objevila na zadech ovalna ruzova skvrna, pozdeji i s bilymi supinkami (foto 1). Ta se postupne zvetsovala po dobu cca 2 tydnu. Casem se zacaly objevovat podobne cerveno-oranzove male vyrazky po celem trupu, kterych neustale pribyvalo a prestoupily i na jeho trup. Nakonec se vyrazky rozsirily po hlave a na genitalie. Vyrazky silne svedi a momentalni vzhled je viditelny na foto 2. Vnuk po celou dobu pobira Antihistamine proti svedeni. Dcera navstivila s vnouckem dva lekare, (je to v zahranici) a kazdy z nich urcil jinou diagnozu. Prvni lekar nam sdelil ze se jedna o ekzem a predepsal nam Dandrazol 2% shampon s tim, ze vlasy se maji umyvat 2x tydne a vyrazky denne potirat a pred umytim nechat pusobit po dobu 5 minut. Jelikoz vyrazky vypadaly zarudle, prestaly jsme tento sampon po 3 dnech pouzivat. Druha lekarka nas ujistovala, ze se jedna o lupenku a predepsala nam Cloba Derm 0,05 % (Clobetasol Propionate) a Epaderm krem. Doposud jsme jenom pouzivaly Epaderm krem na telo i hlavu, ale k zadnemu velkemu zlepseni nedoslo. Steroidy se bojime podavat. Navic dite prodelalo od vanoc dva zapaly plic, neustale po predeslych nachlazenich pokaslava a od te doby co zacal chodit do skolky je neustale nemocen, proto mame o jeho zdravi s mou dcerou velke starosti. My se ovsem domnivame o moznosti zvane Pityriasis Rosea. Lupenka ani ekzem neni v nasi ani otcovske linii. Vzhledem k tomu, ze nedochazi jiz dlouhou dobu k zadnemu zlepseni, obracime se na Vas s prosbou o Vas nazor, ktereho bychom si velice ocenily. Mnohokrat dekuji Eva

Odpověď odborníka:

Fotografie nedorazily. O pityriasis rosea by teoreticky jít mohlo, zvláště v souvislosti s narušenou imunitou ( ty opakované infekty). Spíše bych se tedy zaměřila na posílení imunitního systému.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: