Vyrážka, červené flíčky / pupínky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně kožního problému. Cca před rokem (březen 2014) se mi začaly dělat na kůži malé červené flíčky (někde flíčky, někde jsou to spíš pupínky). Jsou červené, kůže na nich je suchá. Nijak zvlášť to nesvědí (výjimečně lehce). Flíčky se mi začaly dělat nenápadně nejdříve na nohách. Nevěnovala jsem tomu pozornost, protože jsem si myslela, že jde o podráždění od žiletky. Pak se to rozšířilo po pažích, pak na záda, pod prsa, břicho... Nyní je to téměř po celém těle (kromě obličeje, dlaní, krku a chodidel). Od ledna 2014 do března 2015 jsem brala kvůli chronickým zánětům močového měchýře bylinky od MUDr. Kosové - jednalo se o bylinné kapky Aromakomplex + bylinné čaje (bylinneacisticicaje.cz). Paní doktorka ale souvislost mezi vyrážkou a bylinnými preparáty odmítla. Prý se s tím u žádného pacienta nesetkala. Po vysazení preparátů (březen 2015) se vyrážka nijak nezměnila a bez kortikoidů se spíše dále zhoršuje. Od dubna 2015 jsem začala užívat preparáty firmy Joalis. Volala jsem paní, která mi preparáty předepsala, že mám vyrážku stále hroznou, tak mi řekla, ať zkusím preparáty na 14 dní vysadit. Během těchto 14 dní se vyrážka nikterak nezměnila, tak užívám preparáty Joalis dál. S vyrážkou chodím od konce roku 2014 k lékařům - byla jsem u obvodní lékařky, pak na kožním, pak na alergologii. Obvodní lékařka si myslela, že je to pityriáza (opravdu to vypadá podobně). Ale kožařka mi řekla, že to pityriáza není, protože ta prý po několika týdnech odezní. Kožařka mi řekla, že mám prostě sklon k ekzematické pokožce (mimo tohoto ekzému se mi ještě občas na některých místech objeví svědivý atopický ekzém a od malička mám ekzém ve vlasech - svědivé šupiny a strupy). Na vyrážku mi tedy kožařka napsala kortikoidovou mast. Bohužel přesné složení nevím - dělali mi to v lékárně a bylo to hodně mastné, konzistence skoro jako sádlo. Po této mastičce začala vyrážka hned mizet (hned druhý den bylo znát, že ubývá), tak jsem byla nadšená. Mast jsem asi za 14 dní vymazala, jenže se vyrážka zase začala vracet a mám ji snad na více místech než před tím. Sama jsem na vyrážku, než jsem šla k doktorovi, zkoušela asi týden mast na plísně, pak Imazol a ImazolPlus. Ale efekt nulový. V lékárně jsem si koupila asi půllitrový krém od Biodermy a atopickou kůži s lipidy, ale přišlo mi to stejné, ne-li horší. Kortikoidy od kožařky sice zabírají rychle, ale přece je nemůžu používat neustále. Navíc po kortikoidech mi kůže na místě použití zesvětlá (jakoby tam ubýval pigment). Kromě výše uvedeného mi dělali test na chemikálie - zjistili alergii na nikl, kobalt a neomycin. Na alergologii mi dělal další testy, ale jinou alergii neprokázali. Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, prosím po tom , co jste mi napsala tak Vám mohu poradit, abyste si našla jiného kožního lékaře, je potřeba udělat histologii k vyloučení a potvrzení diagnoz, které to mohou být. Následně aplikovat léky , které Vám zaberou cíleně na Vaše onemocnění. S pozdravem

MUDr. Silvie Rafčíková, MBA
MUDr. Silvie Rafčíková, MBA

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Centrum estetické medicíny

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: