Vyrážka na očních víčcích

Dobry den, jiz od cervna roku 2014 se mi objevuji kozni potize viz obrazek. Prvni takovou reakci si pamatuji pri dovolene v makedonii, nasledne se potize dostavovaly casteji a casteji - se zacatkem semestru a s pravidelnym fitness cviceni (velke mnozstvi kofeinu, proteinu a aminokyselin) se objevovaly kazdy tyden. Krome samotne vyrazky, kterou predchazi vysev akné, se jedna o vyraznou unavu a nesoustredenost, dale zhorsenou schopnosti studovat, pocit suchych oci a zhorsenou naladou. Kompletni testy(krevni a epikutalni) na alergologii odhalily akorat mirne zvysenou sensitivitu na dichroman draselny, dermatolozka nasadila xyzal, locoid a protopic. To akorat hoji nasledky, nyni uz ani jedbo z toho. Jedna se mi vsak o reseni priciny. Proto jsem vyhledal imunologa, z rozsahlych testu nejsem prilis chytry - nalez: vysoke IgE, snizena hladina MBL, hranicne zvysene ASLO, pozitivni IgG proti EBV,CMV a chlamydia pneum., pozitivni IgA proti gliadinu(vysledky testu jsou v na druhem obrazku akorat nevim jak je zobrazite). Mam predepsany Isoprinosine a i nyni nastavaji obtize. Donedavna jsem obcasne pracoval ve strojovne bazenu, kde jsem se mohl setkat s kys sirovou a chlornanem draselny a algicidem. Minuly rok jsem parkrat uzil extazi a potize se obcas nasledne dostavily a obcas nikoliv. Nyni neuzivam stejne jako nepracuji s dezinfekcemi do bazenu a stejne obtize pretrvavaji. Uzivani kofeinu snizeno na minimum. Nepiji, nekourim a snazim se aktivne venivat sportu, v cem mi brani prave tyto obtize. Krome toho jsem v poslednim roce a pul dostal celkem 4 kortikoidove injekce, pri leceni sportovnich urazu. Dale mam zjisteny gilbertuv syndrom, od dvou mesicu do 15ti let jsem velmi trpel na atopicky ekzem a krome toho jsem mival caste zanety nosohltanu, pricemz posledni 4 roky bez problemu az na posledni dva mesice, kdy mivam pocit sucha v krku(na jazyku), plak na jazyku, rano zuzenou dychaci trubici s hleny. Z toho, co by mohlo jeste souviset s problemem je dlouhodoby mirny tres v rukou(uz od detstvi) a naprosto neaktvni podzim v roce 2013, kdy jsem po urazu kotniku nesportoval, prudce pribral na vaze, nedokazal jsem poradne studovat, fungovat a spal jsem treba 14 hodin denne a stejne jsem byl unaveny. Dekuji mockrat za pomoc v takto komplexnim problemu uz bych rad fungoval zase na plne otacky, protoze si pripadam jak hypochondr.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ten obrázek, co jste poslal je nepochybně kontaktní ekzém. Příčinou bývá vlasová kosmetika. Zjistíte to tak, že vysadíte na 14 dní všechny kosmetické přípravky a léčivé masti v oblasti hlavy. Hlavu umýt jen přírodním žloutkem. Jinak zřejmě taky trpíte úzkostnými pocity, které Vás manipulují k nepříliš rozumnému chování, včetně úporného hledání tělesných závad. Pohovořte si o tom s psychologem.

MUDr. Jindřich Lahovský
MUDr. Jindřich Lahovský

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Ordinace pro alergologii a lékařskou imunologii, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: