Vyrážka po porodu

Dobry den. Od detstvi jsem trpela atopickym ekzemem na rukou v loketnich jamkach, v kolenich take, mivala jsem cervenou svedivou vyrazku, nic nepomahalo vzdy jen na chvili, pak cca v 15 to preslo samo, uplne to zmizelo. Nyni je mi 25 a jsem 3 mesice po porodu a najednou se mi vyrazka vratila zas ze dne na den. Zacalo to suchou pusou, pak jsem si vsimla vyrazky na tvari, krku a mam osypane loketni jamky a rozleza se to dal a dal, mam i par malych lozisek na prsou. Je to SILNE svedive az to boli v zahybu pri ohnuti ruky. Syn se mi ten den osypal taky na brisku a manzela starsi syn take(oni to ale maji lepsi - syn jen jakoby husi kuzi). Ten den co jsem si toho vsimla nam zavreli v ulici vodu, je mozne ze byla voda pote moc ochlorovana ze by mi zase rozjela atopicky ekzem? Bojim se abych to nepredala dal synovi ktereho plne kojim. Na nic alergicka jsem zatim nikdy nebyla. Momentalne drzim dietu - nic nadymavehi, ostreho, kyseleho, bohuzel skoro vubec ovoce, zeleninu, take bezmlecnou dietu kvuli synovi a jeho kolice. :-( V podstate jim jen ryzi,brambory,maso,uzeniny,suchy rohlik,susenky bez meka,domaci vyvary a domaci strudl. Piju jen caje a vodu neperlivou. Semtam zobnu vitaminy gsmamavit.Prakticka lekarka mi jic neporadila protoze kojim. Mazu stridave excipialem (po nem to svedi jeste vic), sudocremem (vysusi to, tolik nepali), lenienskou a kokosovym bio olejem(ten to lehce zlepsil mi prislo). Mate radu co pouzivat pri kojeni? Diky!!!!!! (Na fotce namazano bilym sudocremem, vyrazka je jinsk cervenejsi)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Zuzano. Opětovné objevení atopického ekzému může souviset spíše s hormonálními změnami po porodu, na vodu bych to nesváděl. Při kojení je možno použít místní léky s kortikoidem (vzhledem k popisované intenzitě potíží je to na místě), stejně tak jako případně protialergický lék, který pomůže zmírnit svědění (antihistaminikum, třeba Zyrtec apod.). Je ale třeba se poradit s praktickou lékařkou, zda stav opravdu hodnotí jako atopický ekzém. Ohledně diety - pokud sama nemáte prokázanou potravinovou alergii způsobující ekzém, považuji jakékoliv větší omezení ve stravě za zbytečně a s ohledem na dobu kojení, kdy naopak potřebujete zvýšené množství živin, zejména bílkovin, je to velmi nevhodné, na kožních potížích se může podílet i nedostatek některých vitamínů (třeba D)... Užívat pravidelně multivitamín pro kojící je rozumné (hlavně kvůli jódu a železu). Reakce kojence na stravu matky je samozřejmě individuální, ale obecně není třeba kvůli "kolikám" vynechávat mléčné výrobky (to je třeba při symptomech alergie na bílkovinu kravského mléka - to musí posoudit pediatr) ani jiné specifické potraviny. U Vašeho dotazu není bohužel přiložena fotka, asi nějaká chyba...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: