Výrazná bolest při rehabilitaci uz

Dobrý den, zhruba měsíc mi vadí bolest v oblasti kořene palce - zhruba někde kolem trapézové kosti. Problém je hlavně s pravou rukou, s levou jen vzácně. Typicky vadí pohyb typu otočení kohoutkem, řazení v autě apod, ale několikrát se objevila v tom samém místě bolest mnohem silnější v naprosto klidovém stavu (dvakrát z toho mne to vzbudilo v noci a ruka byla přitom položena zcela volně). Protože mám pozitivní HLA B-27 a po měsíci se bolest nelepšila, jak jsem doufala, ale naopak, pro jistotu jsem vyrazila na ortopedii. Dle RTG je vše v pořádku, bez artrotických změn. Byla mi předepsána rehabilitace UZ, dnes jsem byla na prvním. Byla jsem nemile překvapena velmi intenzivní bolestí při použií UZ, sestra snížila z 1,8 na 1, ale i tak jsem měla co dělat celou akci vydržet. V minulosti jsem na UZ rehabilitaci byla několikrát po různých úrazech a s různými částmi těla, nikdy jsem necítila vůbec nic, maximálně lehké teplo. Tentokrát to byla velmi intenzivní tupá bolest, kterou nedokáži dost dobře popsat, ale nejlépe bych to asi popsala jako velice silný podtlak. Má tolerance bolesti byla vždy velmi vysoká (což je opravdu někdy až nedobré, protože běžně jsem např. nebyla schopna poznat drobnější zlomeniny, protože to prostě dle mého názoru "jen trochu brnělo"). Se zatnutými zuby jsem proceduru dokončila, ale je pravda, že se mi až dělalo špatně od žaludku a chvíli po proceduře jsem bolestí zvracela, což se mi opravdu nikdy v životě nestalo. Ruka nebyla nijak červená ani napuchlá, ale všimla jsem si, že mi na ní jakoby vyskákaly žíly od palce až nad zápěstí. Nikdy v životě jsem nic podobného nezažila, sestra říkala, že někdo je prostě citlivější a kdybych normálně byla, snad by mne to tolik nezaskočilo. Ale vzhledem k mým předchozím zkušenostem jsem si teď naprosto jista, že tohle není normální. Snažila jsem se dohledat nějaké informace na internetu, ale nezadařilo se. Chtěla jsem vás proto poprosit, zda jste se se s něčím takovým ve své praxi setkal? Je něco, jak tomu mohu předejít? Zbavit se obtěžující bolesti v rukou je pro mne velmi důležité, proto bych ráda terapii absolvovala, jen si nejsem jista, jestli si takto nezadělávám na další problém. Za odpověď předem velmi děkuji., Klára R.

Odpověď odborníka:

Bylo by třeba ujasnit zda se nejedná o zánět šlachové pochvy. V tom případě by bylo na místě znehybnění ruky, poté doléčení magnetoterapií a pohybovou léčbou na rehabilitaci. Domluvte se s rehabilitačním lékařem nebo ortopedem, kteří léčbu určili.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: