Výrazný srdeční tep

Chtěl bych Vás požádat o radu s následujícím problémem. Občas mi na okamžik zabuší divně srdce. Mám pocit, že asi 2-3 údery jsou výraznější. Cítím při tom zvláštní pocit, asi jako kdybych se propadal vzduchem v letadle. Nic mě přitom nebolí, ale mám z toho vždy strach a situaci vyřeším tím, že se několikrát zhluboka nadýchnu, což situaci vyřeší. Tento problém se vyskytuje ojediněle a prvně jsem ho zaznamenal přinejmenším už kolem roku 2005. Výskyt není závislý na fyzické zátěži a nastává většinou v klidu. Nevzpomínám si, že by někdy nastal při nadměrné fyzické činnosti. K problémům dochází pokaždé v jiné časové frekvenci, jsou i období, kdy se vůbec nevyskytuje. Obecně by se dalo říct, že nastává možná 1-2x za měsíc. V roce 2008 jsem navštívil lékaře a dostal jsem holter. Do druhého dne se problém neopakoval, a tak nezbývalo, než aby lékař po vyhodnocení výsledků oznámil, že „tam není vůbec nic“. Na jednu stranu jsem rád, na druhou stranu bych rád věděl, co že mě to vlastně trápí a jak moc se toho musím bát. Dnes mám trvale, i několikrát za hodinu, podobný problém. Zdá se, že srdce mi buší normálně, ale mám takový pocit, jakoby se něco uvnitř mě rozechvívalo asi na 1-2 vteřiny. Mám při tom pocit, jakoby ze mě měla vycházet nějaká bublina. Možná jsou to jen nějaké vnitřní nervové záškuby, kdo ví. Vychází to jakoby z hrudního koše. Tento problém dříve nastával asi se stejnou pravidelností jako prve popsaný problém se srdcem. Můžete mi prosím poradit, co mám dělat? Je mi 31 let, nekuřák, váha normální, netrpím jinými obtížemi. Děkuji

Odpověď odborníka:

Může se jednat o srdeční arytmii, bez vyšetření ekg či holterovského monitorování ekg se nelze blíže vyjádřit, jaká konkrétní arytmie je příčinou vašich potíží. Výskyt Vašich potíží může být spojen s nadměrnou expozicí stresům, někdy může signalizovat onemocnění štítné žlázy, proto je vhodné provést základní odběry krve včetně vyšetření hormonů štítné žlázy. K ovlivnění potíží zkuste zařadit relaxační metody např. jógu, zvyšte příjem hořčíku nejlépe pitím minerální vody Magnesie.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Prsy
Články: Prsy
Prsy jsou párový orgán, v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: