Vyříznuté znaménko na noze

Dobrý den, před týden mi bylo vyříznuto mateřské znaménko na noze. Bylo velké asi 5mm, červené a uprostřed černá (tmavá) tečka. P.Doktorka to poslala na histologii, kde jí bylo sděleno, že prý znaménko nebylo odstraněno celé. Musím tedy za týden jít znova na zákrok, kde mi ránu znovu rozříznou a zbytek odeberou. Chtěla jsem se zeptat, zda-li je to normální, že se znaménko neodebere celé najednou? Zvyšuje se tím nějak riziko rakoviny? Doktorka mi znaménko nijak počítačově neprohlížela, jen se na něj koukla a řekla, že se bude muset odstranit a odeslat na histologii. Je to normální postup? Mám strach, aby se něco nezanedbalo a nepropuklo to ve shoubný nádor. Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Rozhodující je výsledek histologického vyšetření, který neuvádíte, takže nemohu přesně určit závažnost stavu a další prognosu. Některé typy znamének mohou zasahovat dosti hluboko do kůže, takže se stává, že při běžném zákroku nejsou odstraněna celá ( např. modrý névus). Opakovaným zákrokem se žádné riziko rakoviny nezvyšuje. Pokud mi napíšete přesně název diagnosy, mohu vám sdělit podrobnější údaje.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: