Výron kotníku?

Dobrý den, dnes jsem byl na chirurgii mám oteklý kotník nemohu na něj došlápnou je s velkou bolestí a když hejbám do stran tak mě to bolí a tahá. Dnes jsem byl na chirurgii, kde jsem byl na rentgenu poté mi dotkorka vzdělila, že nemám nic zlomeného a prohmatala mi kotník a to mě bolelo.A zavázala mi to obinadlem. Poté jsem kontaktoval kamaráda, který s tím má zkušenosti a jeho máma je doktorka a ten se divil, že mě neposlali na sono a diví se, že jsem nedostal berle a řekl mi, že má nejspíš něco s vazy. Chtěl bych se zeptat, když mě docela dost bolí jakýkoliv pohyb s kotníkem a když na něj došlápnu působí mi to velkou bolest a když se snažím hýbat do stran tak to tahá a bolí. Jestli si myslíte, že to jsou vazy a jestli ošetřující lékař způsobil chybu?

Odpověď odborníka:

Při podvrtnutí hlezna, distorzi jsou vždy více nebo méně kromě jiného postiženy fixační vazy hlezna. Většinou přetažený vaz, výjimečně natržený a naprosto výjimečně přerušený. Podle klinického nálezu, otok, bolest , omezení hybnosti a samozřejmě s vyloučením zlomeniny rtg snímkem, je nejvhodnější sádrový obvaz na zklidnění a vyléčení stavu, výjimečně ortéza na dobu někdy až 5-6 týdnů. V lehčích případech klid nohy, zvýšená poloha, chlad, elastické obinadlo, následně pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: