Výron kotníku

Dobrý den, v pátek 15.6. jsem si při fotbale přivodil výron kotníku. V sobotu jsem byl na úrazovce, tam mi napsal doktor (obj: L.hlezno: otok pod lat.mat., hematom v průběhu LFTA, bez zn. nestability, jinak klidné. Dg: stp. distrsionem art. TC l. sin.). Jen mi řekl, že vazy jsou natažené (dá se to takto s velkou dávkou míry jistoty říct z RTG snímku + jednoho pohmatu?) a poslal mě hned na pondělí na kontrolu. Tu jsem očekával trochu důkladnější, pan doktor mi to od kolene ke kotníku jen narychlo prohmátl a začal psát. Řekl mi, že zatím nešlapat a za 10 dnů na kontrolu. Používám mast heparoid i léky Aescin podle zprávy a otok docela ustupuje (hematom zatím z vnějšku pod kotníkem zůstává, ale zdá se mi, že se kotník pomalu zbarvuje do normalu). Vzhledem k ustupujícímu otoku a některým informacím, co jsem se dočetl, neměl bych nohu zkoušet mírně nebolestně zatěžovat při chůzi o berlích? Případně při ležení s kotníkem nahoře s ním lehce hýbat, když procvičování nebolí? Děkuji

Odpověď odborníka:

Podle vašeho popisu se jeví, že nemáte sádrový obvaz, patrně jen bandáž, obklady , klid. Pokud je rtg negat, většinou se jedná opravdu o poranění vazů hlezna. Podle popisu otok ustupuje. Stav je tedy příznivý a zlepšen. Nastupovat na končetinu určitě, ale s odlehčením, první dny se doporučuje do 30%. a doma hojně cvičit hlezno i kolena. Jinak se jistě zařídíte podle doporučení, které při kontrole na traumatologické ambulanci dostanete.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: