Výron kotníku

Dobrý den, výron se mi stal 15.6. Byl jsem s tím hned v Brně na úrazovce a pak ještě minulý čtvrtek na kontrole. Dostal jsem na to jen obvaz a těch cca 14 dní jsem na to nešlapal (s tím, že mi bylo řečeno, že to má být jen natažené, ač nevím, jak to může pan doktor jen z rentgenu říci). Hematom už je téměř pryč, otok už je malý. Bylo mi řečeno, že si mám zajít na rehabilitaci a pomalu začít na nohu došlapovat. Při došlapu noha-kotník moc nebolí, ikdyž cítím ještě nejistotu v chůzi. Více mě to zatím omezuje, když jdu ze schodů, tam ještě nejdu plynule. Zatím teda došlapuju, ale nerozhýbávám kotník kroužením či pohyby do stran, jak mi bylo ještě doporučeno. Ale pokud došlapuju delší dobu, tak mi noha zase trochu více oteče. Pak třeba hodinku ležím a otok zase ustoupí do původních rozměrů. Myslíte, že kotník postupem času už nebude otékat, jak si zvykne na došlapování a chůzi nebo na nohu nemám došlapovat, pokud mi to stále lehce natéká, když jdu? A mám se s tímto znovu obrátit na úrazovku za doktorem, když mi řekl, že se mám dostavit až po ukončení rehabilitace? Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Stále více je obecný trend na chirurgiích nepřikládat sádru, ale přesto hlezno potřebuje především klid a to po dobu podle nálezu až 6 týdnů. Funkční léčba je pohodlí pro pacienta, ale stav se upravuje pomaleji. Končetinu v klidu co nejvíce nahoru, chladný obklad, elastik při zatížení. Rehabilitace je nejen cvičení, ale i fyzikální léčba, postupujte podle jejich rad.Hlezno postupně zatěžovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Články: Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Pooperační období má i u...
Lymfa: záhadná tekutina?
Články: Lymfa: záhadná tekutina?
Kromě krve v těle proudí i...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alergie na léky
Články: Alergie na léky
Nežádoucí reakce na léky je...
Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Články: Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Nežádoucí reakce na léky je...
Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Články: Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Bolest nohou. Nejčastěji si...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: