Výron kotníku

Dobrý den, chtěla jsem se zetat na váš názor ohledně elektriky. 7.12 se mi stal na volejbale úraz. při výskoku na blok mi někdo drbl do špičky a z cca půl mětru jsem špatně celou svojí vahou doskočila na nohu. Následovalo dvojte lupnutí a následně velký otok na levém kotníků z vnější strany. Spoluhráči mi ihned sundali botu, stáhli obynadlem a začali ledovat, dokud mě neodvezli na pohotovost. tam po RTG mi dali jen dláhu s tím, že si mám zajít 9.12 pro komplet sádru. V pondělí jsem byla na kontrole. Místní chirung se ani nepodíval, co se schovává pod dlahou a dal mi přes dláhu elektriku. Večer jsem měla nateklé prsty, ikdyž jsem ledovala pravidelně, alě nějak jsem to nevnímala. Ráno mě probudila šílená bolest toho kotníku. Trnul, prsty jsem měla napuchlé a pokud jsem potřebovala si někam zajít, myslela jsem si, že mi ta noha vybuchne. Dláha najednou byla strašně úzká. ledování na menší chvilku pomohlo, aby kotník netrnul. Odpoledne jsem šla radši za druhým chirurgem, který sundal tu dlahu. kotník hrál všema barvama, hlavně červeně z obou stran kotníku. Celý kotník byl brutálně nateklí a hýbat s tím skoro nešlo. Dal mi mast, prohmatal mi kotník a stehno, a dal zpátky dláhu a stáhnul elastickým obvazem. Pak mi řekl, že až otok splaskne, dá mi sádru, kterou budu mít na minimálně 4 týdny. Teď mi opčas skube v kotníku a cítím takové podivné uvolňování a stahování svalů s mravenčením. A teď k jádru věci. Prsty na kotníku mi neopuchali, dokud mi doktor nedal tu elektriku do toho kotníku. může to být způsobeno tím?? Pak bych se chtěla zeptat na ten anopyrin. Je normální ho dávat a jak by se projevovali příznaky trombózy? A poslední otáza je, jestli druhý doktor postupuje správně? Zda je opravdu nutné mít tu nohu tak dlouho v sádře? Děkuji moc za Vaší odpověď

Odpověď odborníka:

Aplikace zřejmě magnetoterapie na zasádrovonou končetinu nemohla vaše potíže zhoršit. Zřejmě se jednalo o tlak těsnící sádry, která byla nutně potom sejmuita. Anopyrin je užitečný, snižuje krevní srážlivost, podávají se i jiné léky jako profylaxe zánětu žil dolní konetiny. U těžších podvrtnutí, distorsí je znehybnění v sádrovém obvaze po zásluze až 6 týdnů, následuje rehabilitace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Střeva
Články: Střeva
Starověký lékař Galén...
Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Články: Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Sice se nedá jednoznačně...
Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Články: Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Média se v současnosti plní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Články: Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Žilní systém je síť cév...
Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Články: Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Vápník je základní živina...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x