Výron kotníku/distorze hlezna

Dobrý den, dne 11. 5. jsem si při menším pádu způsobil výron kotníku. Bolest byla v prvních chvílích opravdu nesnesitelná, měl jsme pocit i lehkého zapraskání. Po 30 minutách se mi pod kotníkem vytvořila boule velikosti palce u ruky. K lékaři jsem přijel cca za 2 hodiny po úrazu. Tam byla vyloučena zlomenina a doporučeno stahování, ledování a promazávání kotníku. Druhý den ráno byl kotník i chodidlo podstatně více oteklé i z druhé strany a začala se tvořit modřina, na nohu jsem nemohl došlápnout a nemohl pohybovat prsty. Třetí a čtvrtý den po úrazu mám kotník oteklý stále z obou stran, oteklé mám i prsty, na kterých mám od druhého dne také modřiny. Ale pohyblivost prstů je lepší, spíše směrem dolů. Naopak pohyblivost kotníku je omezena směrem do stran více, než nahoru a dolu. Bolest celkově už není taková. Můj dotaz spočívá především v tom, jestli mám navštívit lékaře ještě dříve, před stanovenou prohlídkou, ta bude 19. 5. Vzhledem k informacím, které jsem zde přečetl by se mohlo jednat o vážnější výron kotníku, než mi bylo řečeno. Nebo jde jen o obvyklé příznaky? Děkuji za odpověď. PS: přikládám foto.

Odpověď odborníka:

Každé podvrtnutí hlezna je poněkud rozdílné. Na kontrolu byste měl jít co nejdříve. Určitě je vhodná kontrola stavu, kontrola krevního zásobení končetiny, případně i kontrolní snímek, ten může být ale později. Léčba by měla být sádrovým obvazem. Ten hlezno znehybní s umožní zhojení stavu. Po sejmutí sádry rehabilitace

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: