Výron kotníku dlouhodobý

Dobrý den,chtěla bych se poradit zda řešit dlouhodobé bolesti po výronu kotníku. Je tomu asi měsíc a půl kdy jsem si vymkla kotník,modřina na vniřní straně atd. Až po 14ti dnech návštěva lékaře,RTG,vyloučena zlomenina,jen nařízen klid a ledování. Týden jsem kotník nezatěžovala sportem jen běžná chůze atd. Bohužel tak co 3dny neustále bolesti,pořád musím mít kotnílk zavazaný,někdy jsou dny kdy ani nedošlápnu,a někdy se opět udělá modřina. Pak 2dny klid a vše znova.Napětí jde až do holeně a lítka. Chtěla bych se zeptat zda je to normální průbeh hojení nebo mám opět zajít na vyšetření. Bolesti a tlak se střídá z vnitřní na vnější kotnik. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Takový průběh je tehdy pokud se jedná o závažnější distorzi, tedy poškození fixačních vazů a není aplikováno znehybnění hlezna na dostatečně dlouhou dobu. Na místě ve vašem případě je kontrola na ortopedii nebo chirurgii, nový rtg snímek hlezna, nutno vyloučit zlomeninu kotníků, která nemusela být na prvním snímku viditelná. Zhodnocení stability hlezna, funkci fixačních vazů. I nyní by bylo na místě zvážení ještě přiložení sádrového obvazu nebo alespoň ortézy ke zklidnění stavu. Pokud by byla nestabilita hlezna je na úvaze provedení operačního sešití vazů, provádí se nicméně, kromě vazu pod vnitřním kotníkem, výjimečně. Následuje pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci Poranění hlezna by se nemělo podceňovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poruchy osobnosti a chování
Články: Poruchy osobnosti a chování
Porucha osobnosti je...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Články: Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Trpíte-li tímto nepříjemným...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Stomatologie
Články: Stomatologie
Stomatologie, je obor...
Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
Články: Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
U mnoha zdravotních...
Nachlazené miminko: zmírněte rýmu a usnadněte mu dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: