Vyrovnání se s rozchodem

Dobrý den, pokusím se být co nejvíce stručný a výstižný a) Celkově a delší dobu se léčím na deprese a panické úzkosti, záleží na období, ale za poslední období jsem začal brát antidepresiva Apo-moclob 300mg (2 denně) a na panické úzkosti v případě záchvatu paniky beru Neurol 0,25... b) Situace se zhoršila prakticky po rozchodu s partnerkou. Samozřejmě vše léčím a snažím se... Hlavní podstata a dotaz je ale na tohle: - Jednoho dne jsem se přes internet seznámil s jednom nejmenovanou osobou, se kterou to měl být teoreticky jen úlet či seznámení, ovšem už na druhý den jsem do toho zapletl city (neříkám přímo láska, ale hodně citů). Dělali jsme spolu všechno, chodili všude a trávili spolu nádherné chvíle - z mé i její strany. I když z její strany nebyla láska ke mně, říkala, že jí na mě velice záleží a trávila čas se mnou dobrovolně a ráda. Já tam zapletl city, měl jsem už v té době strach, že o ni přijdu. Nakonec to dopadlo tak, že se vrátila k původnímu příteli, kterého jsme jen tak stručně řešili, kterého v době našich krásných chvil stále milovala, sama mi to řekla a řekla, že nemá chuť začít vztah se mnou - ale čas doposud se mnou trávila a bylo to nádherné... Jenže jednoho dne, ze dne na den, mi prostě napsala, že už za mnou jezdit nebude, že už spolu žádné věci dělat a trávit nebudeme, že je opět s ,,ním". V tu dobu mě zasáhly skrze mé celkové dlouhodbé psychické problémy o to několikrát horší stavy depresí a panické úzkosti, několik dní jsem nejedl, prakticky zvracel a zhubnul jsem 6 kg. Od té doby, jak jsem psal na začátku, jsem se z nejhoršího vyhrabal, beru antidepresiva, navštěvuji psychoterapii, psychiatrii a od pondělí navštívím i psychologa... Ovšem i když je to poměrně dlouho od tohoto "rozchodu" (v uvozovkách), NEMOHU SE Z TOHO VYROVNAT, AČ CHCI! Vím, že to nikam nevede se trápit, protože stejně už je to vše pryč a stejně už bude jen s ,,ním" , chci ji pustit z hlavy, zapomenout, smířit se s tím, že už ty krásné chvíle s ní nikdy nezažiju, ale pořád se mi vrací v myšlenkách a denně, opravdu denně mě přepadají různé intenzity šílené úzkosti, deprese už tolik ne (díky lékům)... Někdy dlouhodobé úzkosti a bezmoc, někdy panická úzkost. ... Opravdu chci zapomenout, chci se s tím smířit, chci chci chci - ale neumím to. Denně na ni myslím, nemohu se někdy soustředit ani na přednášku, všechno mi ji připomíná (jména, názvy, ...) Nechci se s ní vidět, protože ihned mi naskočí šílené stavy úzkosti, buší mi srdce, když ji vidím někde, vím, že už ji nikdy mít nebudu a neumím s ní jen ,,kamarádit", když k ní ,,něco" cítím... PROTO PROSÍM, poraďte, co dělat - jak se zbavit té šílené bezmoci, šílených úzkostí - jak se z touto ztrátou vyrovnat, jak to přijmout, jak se s tím smířit... určitě je to už i v podvědomí, protože mi to ovlivňuje život a nemám na to začít nový vztah, už nikdy nebude jako ona - mám strach, že už to bude u mě napořád, fakt to cítím uvnitř podvědomí, nemohu to dostat ven... JAK SE S TÍM TEDY SMÍŘIT, PŘIJMOUT TO A ZBAVIT SE ŠÍLENÉ BEZMOCI A ÚZKOSTÍ Z TOHOTO ZKLAMÁNÍ? Děkuji moc, omlouvám se za dlouhý text!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Davide, popisujete své zoufalství a beznaděj po ukončení nedávného vztahu, ze kterých zatím marně hledáte cestu ven. Rozchody a ztráty blízkých jsou samy o sobě psychicky velmi náročné a Vaši situaci navíc zhoršují uvedené dlouhodobé psychické problémy. Je dobře, že jste se v této situaci obrátil na specialisty a zahájil jste léčbu. Ta by kromě řešení současných potíží a aktuální situace měla, podle mého názoru, zahrnout také vypořádání se s předcházejícím rozchodem (s partnerkou). Ten ještě není zpracován, do Vašeho stavu stále zasahuje a prostřednictvím nových podobných událostí se Vám v podvědomí také připomíná a oživuje. Léčba u psychoterapeuta a psychologa však může trvat poměrně dlouhou dobu. Nějaký čas tam již zřejmě docházíte, přesto se stále trápíte. Pro rychlý efekt, odstranění psychické bolesti a vypořádání se s bezmocí a zklamáním či dalšími emocemi můžete absolvovat některou formu regresní terapie nebo EFT terapii. Ty dobře zabírají a umožňují vyrovnat se se ztrátou. Jsou to tzv. alternativní směry, se kterými pravděpodobně Váš psychoterapeut ani psycholog nepracuje. Zkušeného EFT či regresního (hypno)terapeuta lze najít na internetu. Ve spolupráci s ním by pak bylo vhodné zpracovat nejen zmíněné aktuální problémy a rozchody + související emoce, ale podívat se následně také na starší zážitky a záležitosti, které v minulosti možná přispěly k Vašemu celkovému psychickému oslabení. V důsledku toho jste pak snáze podlehl depresi a úzkostem. Přineslo by to zlepšení Vašeho stavu a celkové posílení psychiky. Co Vy sám můžete kromě zmíněné terapeutické pomoci ještě pro sebe udělat: - v případě záchvatu panické úzkosti provést dvakrát dlouhý "nekonečný" nádech a výdech (jak doporučuje dr. Jugas) - co nejčastěji trénovat tzv. ještěrčí dech - doplnit do organismu hořčík, zinek a každý večer užít vitamin B - denně navečer zařadit venkovní dynamickou pohybovou aktivitu ( např. chůze, 60 - 120 minut) - posilovat a rozcvičovat páteř - absolvovat sebeléčbu technikou autopatie. Vzhledem k Vašemu věku ještě připomínám - důrazně doporučuji všem při těchto stavech vyhýbat se alkoholu a psychotropním látkám. Přeji Vám rychlý návrat duševní rovnováhy a brzké vyřešení Vašich problémů.

Mgr. Lada Skulilová
Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: