Vyrustek na kolenu

Dobry den pane doktore. Poslednich cca 10 let me trapi kostni vyrutek na pravem kolenu. Je tak velky ze to vypada jako bych mel 2 kolena vedle sebe. Zacalo to tim ze jsem cca v 10 letech mel uraz ktery jsem nejak nelecil. Po nejake dobe kolem 1 roku jsem na postizenem miste citil jake si \"tikani\". Trvalo to asi cca 6 mesicu. Po 6 mesicich jsem zaregistroval malinkou, nepatrnou, TVRDOU boulicku vedle kolena ktera me vubec nebolela. Tet tomu je cca 10 let, a je to velke asi jako cele koleno. Byl jsem s tim u dokora pred nejakou dobou, a ten me poslal na rentgen. Ze snimku posoudili ze je to kostni vyrustek. Tak me to prestalo trapit protoze jsem si rikal ze kdyz s tim ziju 10 let, tak to snad nebude problem. Ale za posledni 2 tydny me to poboliva takovou nepatrnou bolesti nepopsatelnou. Neco jako jaky si tlak do postizeneho mista + dolu do holeni kosti. A kdyz jsem v klidu tak je to trochu ostrejsi, a trva to asi 5 minut, pak prestane, a porad dokola. Moji otazkou je: Muze takovi kostni vyrustek zavinit nejakou jinou nemoc? Hodne mi jde o rakovinu nebo nejaky nador. Protoze je mi teprv 22 let. Hodne jsem googloval a nic nenasel. Snad jen to ze v pravem kolenu presne kde mam ten vyrustek, Je nejaka tepna. Muze to mit nejaky efekt na tu tepnu? A jestli ano, Muze to byt vazne? Pak este neco o "Osteochondroma" coz vypada podle rentgenu na kolenou co jsem vydel na google uplne setjne, jako kdyz jsem vydel svuj snimek. Jedina vec mi na tom nesedi. Ze ten Osteochondroma je pry neco z bunkama. Ja tam mam tvrdou kost. Kdyz mi bylo 8 tak jsem prodelal "henoch schonlein purpura". Muze mi to zavinit ze se mi to vrati? Co vlasnte takovi kostni vyrustek vubec je? A jaky ma efekt? Muze byt nebezpecny? Ja mam tech otazek dost. To proto abych byl co nejvice presny. Dekuju vam moc.

Odpověď odborníka:

Každý novotvar, i když je nezhoubný , se má odstranit, pokud neexistují okolnosti, které by tomuto výkonu bránily. Obraťte se na svého ortopeda ke zhodnocení stavu i rtg snímku a nečekejte, až bude tento novotvar větší a bude způsobovat větší potíže a jeho odstranění bude potom obtížnější. Operace je většinou na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Na bolest hlavy platí homeopatie
Články: Na bolest hlavy platí homeopatie
Bolest hlavy je jednou z...
Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Články: Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Divertikly jsou výchlipky...
Plané neštovice
Články: Plané neštovice
Varicella neboli plané...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: