Výrůstek na krční páteři

Dobrý den, chtěla bych se poradit: mám už asi půl roku silné rotační závratě, hlavně v poloze v leže, dokonce mě i budí ze spaní. Není to po celou dobu, měla jsem asi 2 měsíce klid nebo byly závratě slabší a teď se mi zase vrátily. Bolesti nemám žádné. Byla jsem na vyšetření neurologem BAEP (normální obraz)dále bez vestib. sympt., pravačka, nekonstantní pokles v Mi pozici, lehce uchyluje doprava, pokles pouze PHK, lze navodit opakovaně, Tromner zřetelnější taktéž vpravo, na rentgenu hlavy a páteře ( výsledek: napřímení krční lordosy, výrazně konkávní krycí desky obratlových těl, především C4-5-6, kontakt zadních hran, na C6-7 dorsální osteofyt na dolní zadní hraně C6) a na CT mozku (bez patologických změn). Neurolog mně poté diagnostikoval závratě v rámci CC syndromu, nevýhodný tvar obratlových těl, funkční porucha C-páteře. Mám se vyvarovat zátěže končetin a přijít na kontrolu , jakmile mi bude např. mrtvět nějaká končetina apod. prostě až se bude něco dít… Je mi 31 let a mám dvě malé děti (4 roky a 7 měsíců). Jestli jsem to správně pochopila, tak mi výrůstek na páteři drážní míchu, která mi pak způsobuje výše zmíněné závratě, chtěla jsem se proto zeptat, co mi do budoucna hrozí, jak se tomu vyvarovat, co mohu a nemohu dělat, protože ráda sportuji a nevím, čím si můžu ublížit, co není vhodné. A jak dlouho trvá, než se podrážděná mícha zklidní a jestli to můžu něčím podpořit. Skákala jsem teď se synem na zahradě a pravděpodobně jsem si ji zase podráždila, protože se mi stavy vrátily a trvají už 5 dní. Mohlo mi k tomu přispět i těhotenství a těhotenské vitamíny, kde je hodně vápníku? Moc děkuji za odpověď. P. Mifková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve vašem případě bych si vyžádala od neurologa doporučení na konzultaci u neurochirurga, zda by neviděl možnost a vhodnost odstranění dors.osteofytu chirurgicky. Vyjádří se erudovaně (vemte s sebou nálezy a také snímky z vyšetření,které máte) a můžete se jej vyptat i na všechny svoje otázky. Já vám na dálku bez možnosti vidět nález bohužel více nepomohu. Pokud jste ale neměla vyšetření CT nebo lépe NMR /magnetickou resonanci páteře/ bylo by lepší ji doplnit, neurochirurg ji jistě bude požadovat. Hezký den.

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: