Výrůstek nad patou

Dobrý den. Zhruba v místě úponu Achillovy šlachy na patní kost (lehce na vnější straně) mám na obou nohách tvrdé výrůstky. Tyto výrůstky samy o sobě ani při chůzi nijak nebolí, pouze při používání tvrdší obuvi (polobotky) je bolestivý kontakt při smýkání o zadní stranu obuvi při chůzi, což není příliš praktické. Tyto výrůstky mám na nohou kam moje paměť sahá (tj. cca 15-20 let), podobné výrůstky má i můj otec. Nikdy dříve jsem to neřešil, protože jsem nemusel nosit obuv, kde by mi to vadilo a nepřišlo mi to zvláštní. Vzhledem k tomu, že nejsou bolestivé a víceméně vrozené, se pravděpodobně nebude jednat o klasické patní ostruhy. Zajímalo by mě, zda může jít prostě pouze o normalní výrůstek na kosti, který je možné odstranit pouze chirurgickým zákrokem, nebo jsou i jiné možnosti? Navštívený ortoped mi hned při pohledu na ně řekl, že jediná možnost je to odsekat v narkóze - chci se ujistit, že nejde o zbytečně "agresivní" postup. Také by mě zajímalo, jaká je v takovémto případě šance, že se po odejmutí výrůstků chirurgicky kost plně nezahojí a místo zůstane zvýšeně citlivé, což bude i nadále způsobovat v obuvi bolest? Předem děkuji za odpověď, Petr

Odpověď odborníka:

Pokud je stav dlouhodobý je možno vyčkat a obstart si dostatečně kvalitní obuv, kde by byla dostatečně měkká část v oblasti paty.Stav slledovat. Při potížích je možno zkusit aplikaci rázové vlny. Při neúčinnosti potom chirurgický výkon. I když nelze naprosto přesně říci jak po výkonu kost reaguje, lze předpopkládat, že by výkon byl s efrektem. Jinaki poradí váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: