Vysazení anikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může mít vysazení antikoncepce negativní vliv na výsledky stěrů děložního čípku?? Antikoncepci jsem vysadila cca před 4 týdny, první menstruaci jsem dostala po 26. dnech a je úplně bez problémů. 5 let mám stálého partnera, se kterým bychom teď chtěli miminko. Vždycky mi stěry vyšly naprosto v pořádku, na gyn.kontrole jsem byla zhruba před 2 týdny, teď se mám pro kontrolu dostavit za půl roku na stěry znova. Pokud mezitím otěhotním, bude mít po půl roce opět špatný výsledek stěrů vliv na dítě, popř. budu muset podstoupit interupci, jakmile zjistím, že jsem těhotná? Existují nějaké potravinové doplňky, aby stěry za půl roku byly zase naprosto v pořádku? Když se mám až za půl roku dostavit znova na stěry, znamená to, že výsledek nebyl zase až tak špatný? Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stěry nebudou ovlivněny vysazením hormonální antikoncepce. Ani potravinovými doplňky neovlivníte výsledky. Kontrola za 6 měsíců není nijak výjimečně ordinována, zajisté se nejedná o nic vážného. Nenapsala jste mi výsledek stěru. Fakticky můžou být výsledky naprosto v pořádku, stěr však může být hůře hodnotitelný např. díky příměsi krve (při odběru kartáčkem je zašpinění zcela běžné), a proto byla doporučena dřívější kontrola. I když výsledky nebudou zcela negativní, nebudou mít vliv na případné těhotenství. Vůbec nebude nutné podstupovat interrupci. Většina cytologických nálezu se dá sledovat. Jen vážné nálezy, prekancerózy a karcinomy je třeba řešit. Takový nález samozřejmě u vás nepředpokládám, už vzhledem k vaší anamnéze.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: