Vysazení antidepresiv

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého záhadného neboli začarovaného zdravotního stavu. Je mi 25 let a před 5 lety mi byla diagnostikována panicko-úzkostlivá porucha (studovala jsem vysokou školu při práci + dojíždění + smrt v rodině apod.) 2 roky jsem byla léčena Effectinem poslední 3 roky Cipralexem. Školu jsem zdárně ukončila a před 4 měsíci, vzhledem k tomu, že se situace uklidnila jsem se rozhodla léky vysadit po dohodě s lékařem. Léky jsem tedy vysadil postupně a nyní je to zhruba 4 měsíce od té doby, co léky nemám a začínám se obávat, že se mi problémy vrací, je to možné? I když žiji spokojený a naplněný život? Konkrétně spím dobře, v noci se nebudím. Trápí mě každodenní horkost v obličeji a tlak v krčí páteři, dále mě polévá zimnice a občas mám pocit vyčerpání. Často mě tlačí za pravým okem a občas mám pocit jako kdyby mi odumíral prst u ruky, začala jsem i dost často zakopávat, nemůže se jednat o nějaké poškození CNS? Jinak se vždy začnu celá třást a mám někdy pocit buď dušnosti anebo bušení srdce, studené končetiny , každodenní bolest hlavy hlavně na spáncích. Tyto stavy jsou u mě na denním pořádku. Dočetla jsem se v příbalovém letáku Cipralexu, že pár takových příznaků může po vysazení léků přetrvávat, že se může jednat o syndrom z vysazení SSRI je to možné? Děkuji předem za jakoukoliv odpověď a přeji hezký den Karolína

Odpověď odborníka:

Léky, a mezi ně patří zejména antidepresiva, patří k možnostem léčení neuróz - dnes je jmenujeme jinak, úzkostné poruchy, ale pořád jsou to neurózy. Sem patří i panická úzkostná porucha, velmí nepříjemná a zásadně kazící život. Pokud jste se s lékařkou rozhodly pro medikamentózní terapii (Effectin, Cipraex), tak se na vyvolávajících příčinách neurózy - panik nemohlo nic změnit. Byla naděje, že spouštěře (studium, smrt blízké osoby, atd. ...) odezněly, ale očividně to nebyly PŘÍČINY,ale SPOUŠTĚČE. Vysazení antidepresiv je zatíženo přinejmenším 50% risikem recidivy, pokud neprobíhala současně psychoaterapie . jen blokovala, v případě recidivy, cestu k vědomým projevům panické úzkosti. (V jistém slova smyslu je chybění psychoterapie - nebo vysazení antidepresiv, buď to, nebo to, hrubou chybou.) Po 4 měsících se o syndrom z vysazení nejedná, jedná se o recidivu. To znamená, že jste spadla do těch 50% nešťastníků, u nich PŘÍČINY neodezněly samy od sebe a nikdo se jim psychoterpauticky nevěnoval - měla jste setrvale mít antidepresiva. Doporučuju: vrátit se k antidepresivum a vedle psychiatra vyhledat psychoterapii. Správnou psychoterapii vede psycholog nebo psychiatr, ale POZOR, musí mít psychoterapeutický výcvik - a správně je 1x až 2x týdně. Hůedejte na stránkcáh Ćeské psychoterapeutické poslečnosti, česká společnosti pro psychoanalytickou psychoterapii, podívejte se i na strany www.deprese.com

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x