Vysazení antikoncepce a štítná žláza

Dobrý den, již 3 roky se léčím s hypofunkcí štítné žlázy (beru na střídačku Letrox 50 a Letrox 75). Před měsícem (19.6.) jsem vysadila antikoncepci, ale od té doby jsem hodně unavená. MS jsem měla 27.6., a od té doby jsem jen lehce špinila 3 dny (23.7-25.7.). Je možné, že vysazení HA může rozhodit štítnou žlázu? Případně může to mít vliv na otěhotnění? Zkoušela jsem si dělat těhotenský test, ale ten je negatiní.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vysazení hormonální antikoncepce /HA/ (zejména, pokud byla užívána delší dobu) může "rozhodit" menstruační cyklus. Cyklus doteď striktně řízený zvenčí podávánými hormony teď musí opět najít vlastní rytmus. Někdy to trvá pár měsíců, někdy déle, někdy se musí zasáhnout dalšími hormony (většinou v podobě injekce). Pokud se stav nezačne upravovat v nejbližší době, zkuste konzultovat Vašeho gynekologa. Co se týče možnosti ovlivnění štítné žlázy - HA může mírně blokovat vstřebávání Letroxu, tudíž bych očekávala, že po vysazení HA byste aktuálně mohla být mírně předávkovaná Letroxem. Bez odběru krve se to ale bohužel určit nedá, tudíž v případě potíží poradím opět kontaktovat Vašeho endokrinologa a domluvit se na dřívější kontrole u něj. Co se týče těhotenství - bez ověření, že jsou hladiny hormonů štítné žlázy v pořádku bych t.č. početí potomka nedoporučovala. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x