Vysazení ha po dlouhodobéanorexii

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 28 let a 4,5 roku užívám HA. Začala jsem ji užívat kvůli ztrátě menstruačního cyklu (6 měsíců bez), kde příčinou byla velice nízká váha (50kg/178cm - mentální anorexie). Velmi nízkou váhu jsem měla cca 3 roky (tj. 50-53kg), po té 1 rok nízká váha cca 55-58kg a poslední rok se moje váha pohybuje 59-61kg (BMI spodní hranice normální váhy). Uvažuji o vysazení HA, ale mám velký strach, že se menstruace dlouho pak nedostaví a že budu i bez ovulace, z čehož se pak, obávám se, vrátí deprese. Nechci udělat chybu tím, že HA vysadím příliš brzy. Zároveň ale cítím psychickou potřebu HA vysadit (přemýšlíme o miminku). Jsem na 90 % rozodnutá HA vysadit, ale potřebovala bych názor odborníka ze zkušeností z obdobných případů. Prosím Vás o radu. Moc děkuji. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je Vaše hmotnost nyní již v pásmu normy (byť na hranici), nemusíte se obávat, že by byla příčinou anovulace nebo způsobila amenoreu. Pakliže chcete antikoncepci vysadit, vysaďte ji. Mějte na paměti, že první cyklus po vysazení antikoncepce může být prodloužen, resp. menstruace se může dostavit se zpožděním. Je to situace, která neznačí žádný problém, a vyskytuje se i u žen se zcela normální hmotností, které nikdy s váhou neměly problém.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: