Vysazení hormonální antikoncepce

Chtěla bych vysadit hormonální antikoncepci Katya, ale obávám se toho co by následovalo. Můžete mi prosím poradit, zda je to vhodné? Beru ji pět let a je mi 22 let. Mám astma. Před antikoncepcí jsem měl nepravidelnou a silnou menstruaci od 13ti let (2 × hospitalizace, brala jsem Proveru, chodila na injekce pro zástavu nebo vyvolání). Když jsem ji začala brát, cyklus se upravil a ustaly mi migrény. Zvětšilo se mi také poprsí. K nápadu přestat antikoncepci brát mě přivedlo to, že mi z ničeho nic začaly otékat kotníky (cca dva měsíce) a mám svědivý pupínkový ekzém na nohách, na který nezabraly kortikoidy ani prášky proti alergii. Také jsem zaznamenala nárůst váhy a celulitidu. Odběry krve (KO) i jaterní testy mám prý v pořádku. Tak nevím. Děkuji moc za radu a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Vysadit hormonální antikoncepci můžete. V první řadě nastane vymizení antikoncepčního účinku, je tedy nutno myslet na jinou ochranu proti početí (kondom apod.). Pokud nemáte ze zdravotních závažných důvodů nařízeno antikoncepci trvale užívat, nemělo by po jejím vysazení nic dramatického nastat. Co se týká otoků kolem kotníků a ekzému, je vhodné tento problém řešit s Vaším praktickým lékařem, může se kromě ekzému/alergie jednat o první projevy žilní nedostatečnosti nebo (velmi obecně, nebojte) například problémů se srdcem či ledvinami. Zvažte také (po domluvě s Vaším gynekologem) eventuálně změnu hormonální antikoncepce.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: