Vysazení léku esoprex

Dobrý den, paní doktorko, mamince (54 let) byl předepsán lék Esoprex (10 mg), a to z důvodu bolestí ramene, nikoliv kvůli potížím s psychikou. Maminka tento lék bere již 4 měsíce. Boleti ramene neustoupily, proto by jej ráda vysadila. Dočetly jsme se, že s tímto antidepresivem se pojí riziko vzniku syndromu z vysazení, a proto se doporučuje jej vysazovat postupně. Mohla byste prosím poradit, jakým způsobem tedy tento lék vysazovat (jak snižovat dávky), aby to pro maminku bylo co nejméně zatěžující. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Antidepresíva nejsou jen léky k úpravě našich emočních poruch,často je využíváme právě k ovlivnění tzv.syndromu chronické bolesti.Vaší maminku lék do jisté míry chrání po stránce imunologické,protože chronický stres,jakým je jistě vleklá zdravotní obtíž,oslabuje naši obranyschopnost,tím vzrůstá i jisté risiko selhání /projevem může být infekční,autoimunitní nebo onkologické onemocnění/.Zvažte,prosím,zda je opravdu aplikace antidepresíva pro maminku tak obtížná.Z lékařského hlediska ji lze jen doporučit.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: