Vysazení léků na spaní a epileptický záchvat

Dobrý den, mám celý život velké problémy se spánkem. Před třemi lety mi moje obvodní lékařka předepsala léky na spaní, spánek se konečně dostavil, po půlroce jsem léky vysadil a asi dva dny na to jsem dostal při probuzení epileptický záchvat (s odvozem záchrankou do nemocnice). Nikdy předtím jsem na epilepsii netrpěl. Podle vyšetření v FN Motol se jedná o epilepsii, předepsali mi Kepru. Poté rok bez záchvatu, přišly opět problémy se spaním, asi měsíc jsem bral léky na spaní a po jejich vysazení opět druhý den epileptický záchvat (v noci, před probuzením). Lékaři ve FN Motol tvrdí, že vysazení léků na spaní nemá s epileptickými záchvaty nic společného. Nyní se problémy se spánkem neustále zhoršují, léky na spaní se však již obávám brát. Mám dva dotazy: 1. skutečně vysazení léků na spaní nemůže přivodit epileptický záchvat? 2. pokud by to mohlo nějak souviset, je možné, že nejedná o epilepsii jako takovou a že moje záchvaty po vysazení léků jsou vlastně něčím jiným, souvisejícím se špatným spánkem ? Ponechme v těchto otázkám prosím stranou vysokou odbornost lékařů ve FN Motol, věřím, že je to jedno z nejlepších pracovišť. Ale myslím, že vzhledem k četnosti mých záchvatů 1x za rok jsem pro lékaře "lehký" pacient, který v porovnání s jinými epileptiky je na tom vlastně ještě velmi dobře. K výše uvedeným mým pochybnostem se lékaři vyjadřají velmi neurčitě. Avšak mně to přináší značné problémy, protože jednak léky na epilepsii mají pro mne velmi negativní účinky (podrážděnost až agresivita, trvalá únava, zhoršující se paměť, změny nálad, časté špatné nálady bez příčiny) a přitom při četnosti záchvatů jednou za rok vlastně nevím, jestli vůbec mají nějaký účinek. A za druhé díky ztrátě řidičského průkazu jsem přišel o práci a není šance v mém oboru získat novou praci. Prosím proto o nějaký nezávislý názor. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Léky na spaní by opravdu s epilepsií neměly mít nic společného. Nicméně pokud jste to tak vypozoroval, tak to neberte, lidské tělo je nevyzpytatelné a každý člověk může reagovat jinak. Budete se muset smířit s tím, že budete špatně spát. To se nedá nic dělat, prostě to tak bude a léky už rozhodně nenasazujte. Tak jako se člověk musí smířit, že je bez nohy a nic s tím nenadělá, tak vy se musíte smířit s tím, že váš spánek nebude kvalitní a doufat, že se to časem upraví, nic jiného s tím též nenaděláte.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: