Vysazení letroxu

Dobry den, ve 12. tydnu tehotenstvi mi byl zjisten TSH 4,2, fT4 16,6 a antiTPO 0,3, tedy latentni hypothyreoza, doporucen Letrox 50 - pul tabletky. Brala jsem (jen kvuli miminku, jinak leky nemam rada) zbytek tehot.,po porodu vysadila. Normalne je hodnota TSH udajne v poradku do 5 (coz bych mimo teh. splnila), ale v teh. by mela byt nizsi, takze jsem usoudila, ze se to po porodu upravi samo a uz neni nutny lek brat. Tedy co by kontrolni odber zjistil, kdyby byla zlaza stale podporovana lekem, tak by se nezjistilo, jestli to dokaze zvladnou sama..? Za jak dlouho po vysazeni se hodnota upravi tak, aby slo poznat, ze uz cinnost zlazy neovlivnuje ten lek? Zadne priznaky ani zvysene, ani snizene fuknce stit. zlazy necitim (ani v teh. jsem necitila). Problem mam, obzvlast po porodu, s pleti (nevim, zda to muze souviset se stit. zlazou), tvori se mi akne v oblasti krku a dolni celisti. Neudelala jsem blbost tim vysazenim leku? Dnes mi brali odbery, ale odmitaji mi sdelit vysledek po telefonu, pry musim osobne, jenze je tam tak neprijemna a arogantni doktorka, ze se mi tam nechce... Obecne nemam rada leky, chci aby to telo zvladlo samo pomoci stravy a zivotospravy. Moc dekuji za odpoved, Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, milá paní Evo - mrzí mě, že máte s námi lékaři nevalné zkušenosti.. Většinu Vašich otázek není možné bez bližší znalosti věci zodpovědně posoudit. Určitě jste jednala moudře v období těhotenství, kdy jste porušila svou zásadu vyhýbat se pokud možno lékům. Nyní bude záviset na výsledcích kontrolních odběrů. S poruchou funkce štítnice mají ženy často problémy, je to dáno mimo jiné zvláštní tendencí k autoimunnímu zánětu a "likvidaci" žlázy - tuto skutečnost je zapotřebí brát v úvahu i tam, kde jinak člověk spoléhá na "přirozenost". Myslím, že v otázce Vašeho nálezu a případné potřeby léčby Vám dokáže poradit praktický lékař - věřím, že v jeho ordinaci bude třeba útulněji..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: