Vysazení warfarinu

Je mi 24 a 2,5 roku užívám warfarin,. Před 2,5 rokem jsem prodělala oboustranou PE s tím, že jsem ji měla z antikoncepce a při gen.testech mi zjistili heterozygotní LM. Bylo mi řečeno, že to znamená, že mám zvýšené riziko tvorby krevních sraženin a že bych HA neměla brát, tudíž ji již přes dva roky neberu. Paní doktorka na hematologii mi po dvou kontrolách sdělila, že mi doporučuje vysazení warfarinu ( po celou dobu jsem brala 10mg a i přes to, jsem měla INR kolem 1,5) a rozepsala mi dávky, kdy jsem během 10 dní vysadila a nyní lék tři dny zcela neberu. Chtěla bych se zeptat, zda je opravdu vhodné antikoagulant vysazovat při mé gen, mutaci, zda nehrozí po vysazení výskyt dalších krevních sraženin. Protože v okolí se mi takové případy vyskytují, kdy po vysazení se objevila znovu tromboza DK či PE. A jestli musím být přivysazování, nebo těsně po něm nějak sledována. DěkujI

Odpověď odborníka:

Vysazení Warfarinu ve vašem případě je dle posledních doporučení. Při prvním výskytu trombembolické nemoci a při heterozygotní formě mutace se Warfarin vysazuje. Pokud budete mít recidivu trombózy nebo embólie budete muset brát Warfarin trvale. Užívání Warfarinu má svá rizika, proto se doporučuje ho vysadit při splnění kritérií. Při vysazování Warfarinu není potřeba speciální sledování. Ve vašem případě nepodceňovat žádné příznaky- otok dolní končetiny, dušnost, bolesti na hrudi.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: