Výše rizika třetího císařského řezu

Dobrý den paní doktorko, ráda bych vás požádala o radu ohledně výše rizika třetího císařského řezu. Je mi 33 let. Mám za sebou dva pokusy o vaginální porod, oba byly vyvolávány a oba byly z důvodu nepostupujícího porodu ukončeny císařským řezem. Rádi bychom si s mužem pořídili ještě jedno dítě, ale nevím zda to vzhledem k mé situaci není příliš velké riziko. Hojení po prvním císařském řezu (v roce 2006-dvojčata) nebylo ideální, rána trochu hnisala, horečky kolem 38°C. Druhý císařský řez (v roce 2010) trval přes hodinu. Lékaři se prý potýkali s četnými srůsty a děložní stěna byla tenká (tloušťka stěny před vyvoláním byla 3,6mm), proto mi další těhotenství operující lékařka nedoporučila. Hojení u druhého řezu probíhalo naprosto bez problémů. Obě těhotenství byla bez komplikací. Zajímalo by mě, zda by třetí těhotenství a porod (je mi jasné, že opět sc) byl risk nebo by se dalo v pohodě zvládnout? Moc děkuji za odpověď,

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nelze vyloučit průběh bez komplikací, ovšem je to vskutku risk. Děložní stěna není plnohodnotná, svalovina je nahrazena jizevnatou tkání. Komplikovanější hojení po prvním řezu situaci ještě zhoršuje. Je zde zejména riziko ruptury stěny rostoucí dělohy, což může být doprovázeno závažným krvácením, se všemi důsledky z toho vyplývajícími. Ani já bych vám další těhotenství nedoporučila. Vše záleží ovšem na vašem rozhodnutí, zda jste ochotna risk podstoupit. Vemte v potaz i krátkou dobu od posledního řezu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: