Vyšetření

Paní doktorko prosím o radu, jaké další vyšetření bych měla podstoupit? Mám tyto potíže: nižší tlak - 110/70, zadýchávání se při chůzi na rovině, částá únava, nejčastěji ranní nevolnost, plynatost, pocení, žízeň, pocit plnosti, nafouklé břicho, změny nálad, bolesti kolen, padání vlasů - cukrovka a nemoc štítné žlázy vyloučeny. Jsem alergik na plísně a směs trav, mám nadváhu, migrény. Jsem z jednovaječných dvojčat, nar. 31 týden, dvojče zemřelo první den po porodu. Pobolívá mě žlučník a slinivka - jsem objednaná na ultrazvuk jater a žlučových cest a na gastro. Mám hemangiomi jater. Mám mírně zvýšenou sedimentaci 20/47 - čekám na výsledky RF a kyseliny močové. Mám zvýšený cholesterol 5,8 - dříve 6,41, hraniční Triacylglyceroly 1,72, hraniční AMS 1,68, GMT 1,07 - ostatní jaterní enzymy v pořádku. Alkohol piji minimálně, nekouřím, neberu antikoncepci. Z léků Sumatriptan Actavis 50mg ,Flonidam 10mg,Pulmicort 200, Rhinocort. Krevní obraz v pořadku Jen Eozinofilní segment 0,083, MCV 81,8, MCH 27,3. Moč pH 5, hustota 1012,eGF_CKD-EPI 1,50. V roce 2014 kalibrace močové trubice. Sodík 137,Chloridy 104. Bíklovina celková 67,6, Albumin 46,6. Dočetla jsem se že enzym GNT je ve slinivce, srdci a ledvinách... Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše potíže jsou nespecifické, tzn., že mohou svědčit pro celou řadu různých chorobných stavů či odchylek a takto po internetu lze těžko usoudit na jejich původ a tím pádem nelze jednoznačně doporučit ani přesný algoritmus vyšetření. To by měl učinit lékař, který zná Vás a Vaši zdravotní historii, má možnost Vás vyšetřit a má přístup k výsledkům všech doposavad provedených testů. Tímto lékařem by měl být v první řadě Váš praktický lékař, který případně může zvážit odeslání k dalším specialistům. Směřujte tedy Vaše dotazy, prosím, především na něj. Výsledky, které uvádíte, se zdají prakticky v pořádku. Mírné zvýšení GMT může mj. souviset s nadváhou. TK 110/70 mmHg je v normě, nikoliv nízký. Hemangiomy jater, nejsou-li velmi rozměrné či početné, zpravidla potíže nezpůsobují, ale sonografickou kontrolu si zaslouží. Jelikož část Vašich potíží má charakter trávicích problémů, jistě je rozumné doplnit nyní sonografické vyšetření břicha a gastroenterologické vyšetření, jak máte naplánováno. Se znalostí těchto výsledků Váš praktický lékař navrhne další postup. Měly by se vyloučit i některé autoimunní či infekční onemocnění a další. Popisujete změny nálad, problém tedy může mít i psychickou složku, ovšem psychogenní původ je vhodné zvažovat spíše až po vyloučení somatických (tělesných) onemocnění. Přeji, ať se situace brzy objasní a podaří vyřešit.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nový defibrilátor se nedotýká srdce. Přesto je dokáže spolehlivě hlídat
Infekce močových cest
Články: Infekce močových cest
Prochladnutí organismu může...
Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Články: Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Cukrovka trápí značnou část...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Krvácení do mozku. Jen rychlá a správná reakce zachrání život
Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Články: Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Lidé s nespecifickými...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
I obyčejná chřipka může vážně ohrozit srdce
Články: I obyčejná chřipka může vážně ohrozit srdce
Některé z onemocnění srdce...
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: