Vyšetření emg a karpální tunel a vepa sm

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazy k vyšetření EMG a VEPy: 1. Je možné, že neurolog nerozpozná na základě výsledků vyšetření EMG otok karpálního tunelu? 2. K čemu slouží vyšetření VEPy? Je možné na základě jeho výsledků získat podezření na roztroušenou sklerózu, resp. pokud by zde toto podezření bylo, ukázaly by na něj výsledky vyšetření? (schválně se neptám, zda je možné toto onemocnění pomocí VEPy diagnostikovat, tuším, že to lze pouze pomocí magnetické rezonance a/nebo lumbální pukce) Děkuji a přeji Vám příjemný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, EMG diagnostikuje syndrom karp. tunelu vcelku spolehlivě. Pokud je nález negativní a podezření trvá, je vhodné EMG s odstupem zopakovat. Podobné ptoíže ale mohou být i od páteře, při přetížení ruky apod. VEP posoudí integritu zrakové dráhy, v diagnostice roztroušené sklerosy má spíše jen podpůrný význam.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: