Vyšetření hladiny hormonů

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, v jaké fázi MS si mám nechat odebrat krev na stanovení hladin hormonů? Snažíme se s přítelem o miminko a stále nic... Přítel (34) je skoro půl roku po operaci varikokély a brzy ho čeká kontrolní spermio. Já (28) po vysazení HAK jsem měla až donedávna MS rozházené (délka 35-47 dní po dobu asi půl roku), a asi i hodně stresu do toho. Nyní poslední dva cykly 32 a 28 dní. Začla jsem asi před 4 měsící pít kontryhelový čaj na úpravu cyklu a posílení sliznice. Piji prvních 14 dní cyklu jeden denně. Chci si nechat nabrat komplet hormony: FSH, PRL, LH, Estradiol, Progesteron, TSH, T4, T3, FT4, FT3, protilátky proti peroxidáze štítné žlázy ( ty mám dlouhodobě zvýšené), protilátky proti thyreoglobulinu,protilátky proti TSH receptoru. V jaké fázi cyklu si nechat jednotlivé hormony vyšetřit, případně který i vícekrát v jednom cyklu? Dále se chci ještě zeptat na kyselinu listovou. Užívám už 8 měsíců Femibion 1, tak jestli to třeba není na škodu či už nejsem "předávkovaná"....? Děkuji za Vaše odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Kamilo. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Z Vašeho textu nevyplývá, zda problém neplodnosti řešíte s nějakým lékařem - je samozřejmě vhodné, aby postup vyšetření řídil příslušný specialista a doporučil Vám tak i vhodné časování (včetně vhodného záběru testů - některé Vámi uvedené se jeví být poněkud nadbytečné (T4, T3, fT3, protil. proti TSH, také vlastně protilátky a-TPO - u těch víte, že je máte, což je podstatná informace a sledovat to opakovaně není příliš užitečné...), aj., některé by naopak bylo na místě doplnit). U testů hodnotících ovariální funkci (FSH, progesteron, LH) je načasování různé - FSH vhodné časně při menses (obv. 3. den), progesteron v druhé části cyklu po předpokládané ovulaci. Není rozumné se testovat "na vlastní pěst", postup prosím řešte osobně s lékařem, který se na problematiku specializuje a zná ostatní okolnosti, které se týkají Vašeho zdravotního stavu celkově. Kyselina listová již ve Femibionu je v příslušné dávce, navíc jí tedy neberte. Přeji Vám brzké otěhotnění!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: