Vyšetření magnetickou rezonancí

Chtěla bych se zeptat, zda-li je vyšetření magnetickou rezonancí vhodné v případě poúrazových stavů kloubů, co se dá z takového vyšetření zjistit, zda je přesnější než RTG vyšetření a jestli pokud jsou pacientovi vyšetřována kolena musí jít do tunelu celý, nebo může mít hlavu mimo tunel.Dále jestli nemá tato metoda žádné vedlejší účinky (samozřejmě pokud člověk nemá kardiostimulátor, kovové části v těle ap.) ještě dotaz mimo váš obor - dá se magnetickou rezonancí vyšetřovat případně i žaludek - např. žaludeční vřed, vyloučení nádoru ap.? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vyšetření magnetickou rezonancí má kontraindikace, které jste v podstatě vyjmenovala. Vhodné je toto vyšetření MR u kolena k vyšetření měkkých tkání, menisky, křížové a boční vazy a stejně tomu tak v dalších částech těla. Pro vyšetření kostí je podobné a spíše vhodnějšíé z více důvodů vyšetření prostým rtg snímkem a CT vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: