Vyšetření markerů

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás, kde lze nechat udělat vyšetření krve na markery? Je mi 44 let, mám opakovanou trombózu, myom na děloze 5 cm, problémy se žaludkem, astma, anémii, jsem strašně unavená a vyčerpaná. Máme v rodině hodně úmrtí na rakovinu v mladém věku (otec 50 let, babička 60 let, strýc 55 let....) - žaludek, jícen, ledviny, játra, plíce. Prosím Vás, mohu si nechat dát vyšetřit krev na včasné odhalení rakoviny? Pokud ano, prosím kde. Kolik vyšetření stojí? Zaplatila bych si ho. Mám obavu z rakoviny, když je to u nás tak častá smrtelná nemoc v mladém věku. Napadlo mě to s trombózou opakovanou, která nemá jasnou příčinu. Děkuji Vám za radu Kamila

Odpověď odborníka:

mila Kamilo, nádorové markery nejsou vhodné pro diagnostiku nádorových onemocnění. Pokud máte problémy, pak byste měla podstoupit komplexní vyšetření, počínaje vyšetřením lékařem, ten by Vás pak měl odeslat při podezření na další vyšetření dle podezření na nějaké problémy - obecné odběry krve, gastroskopii, koloskopii, zobrazovací vyšetření a pod. Až s nějakým dalším podezřením na nádor je vhodné nádorové markery vyšetřeit. To proto že jsou to látky ne přímo souvislé s nádorovám onemocněním, mohou se v krvi zvyšovat při zánětech, chronický problémech, kouření apod. Máte-li opakované trombozy, jistě je to podezřelé, jsou i nádorová onemocnění, kde se může vyskytovat zvýšená pohotovost pro vznik trombozy. Ale také bych se u Vás soustředila k vyšetření, resp. vyloučení trombofilního stavu ( většinou specializované ambulance u velkých nemocnic), např.Leydenská mutace apod. Důůěžité také je, zda kouříte ( zvyšujete riziko trombozy), berete antikoncepci ( také zvyšujete riziko trombozy) apod. Stran rodinné genetické zátěže nádorovými onemocnění doporučuji kontaktovat ambulanci genetiky - také při velkých nemocnicích, Ti pak určí riziko, event. nutnost testování ( někdy i rovnou zajistí vyšetření trombofilních mutací). Krev na obecné stanovení rizika rakoviny se zatím bohužel testovat nedá, ale pusťte se do vyšetření dle výše uvedených doporučení, a jistě se dostanete k nějakému výsledku, respektive dalším doporučením stran vyšetření.Držím palce a věřím , že vše bude v pořádku

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: