Vyšetření - melanom?

Dobrý den, jelikož jsem světlý typ a mám na těle hodně pih a některé i vystouplé, tak si je poctivě měřím. Teď jsem zjistila, že se mi jedna piha zvětšila o 1 mm, a proto bych si ji ráda nechala vyšetřit kožním lékařem z obavy melanom?u. Zajímalo by mne, jak je přístroj na takovéto vyšetření přesný? Protože bych si nerada nechávala odstranit zdravou pihu, v minulosti jsem to udělala a z původně 0,5 cm pihy mám nehezkou, rozjetou 7 cm jizvu. Jak rychle se zvětšuje melanom? Platí se za takovéto vyšetření nějaký peníze navíc? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino, lékař prosvítí pihu a pokud bude mít podezření, že by časem mohla být zhoubná, raději doporučí ji vyříznout. Přístroj měří jen některé charakteristiky a celkové zhodnocení je vždy na lékaři. Často se vyřezávají pihy, které sice nejsou zhoubné, ale u kterých je i náznak podezření - melanom se totiž může vyvinout velmi rychle. U zdravé pihy Vám ji zcela jistě lékař nevyřízne. Až půjdete na vyšetření, důkladně se na vše lékaře zeptejte. Pokud je podezření, extra peníze neplatíte. Pokud podezření lékař nemá a vy byste přesto chtěla pihy odstranit, pak jde o kosmetický zákrok a ten ze zdravotního pojištění hrazený není. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: