Vyšetření moči

Dobrý den, na podzim 2012 jsem se lečíla z uroinfekce Gyrablockem. Vyléčila jsem se. V lednu 2013 jsem otěhotněla a měla jsem slabé pálení při močení a můj urolog mi proto odebral moč, která byla v pořádku až na kožní stafylokok méně jak 10 na 4, Bakterie 1 a Pl.epit. 1-4. Po těchto výsledcích mi řekl, že provedeme vycévkování, aby výsledky byly přesnější. Chtěla jsem se zeptat jestli je v tomto případě cévkování opravdu nutné, jsem v 5.měsíci těhotenství a žádné pálení, svědění nebo problémy s močením nemám.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Báro, přítomnost bakterií v moči během těhotenství je závažným nálezem. Neléčená močová infekce může způsobit zdravotní komplikace jak těhotné, tak plodu. Pokud proběhl odběr moče na mikrobiologické vyšetření standardním způsobem, tj. metodou tzv. středního proudu do sterilní zkumavky, není zapotřebí zavádět močovou cévku k odběru vzorku moče. Podle nalezených bakterií lze posoudit míru účinnosti antibiotik; s ohledem na těhotenství jsou nejbezpečnějšími přípravky penicilinová antibiotika (např. léky obsahující amoxycilin). Doporučuji Vám domluvit se na konkrétním antibiotiku a jeho dávkování s Vaším gynekologem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: