Vyšetření na endokrinologii

Dobrý den, revmatoložkou jsem byla odeslána na endokrinologi. Objenaná jsem až za 5 týdnů. Revmatické testy mám v normě, ale hodonoty fT4 18,4, TSH 0,007, TPO 234,2. Léčím se s polyneuropathií při sarkoidose, syndrom suchého oka. Jsem neustále unavená, zimomřivá, mám suchou kůži, pocit žízně, menst. po 24 dnech, trpím zácpou, cholesterol 7,72. Prosím Vás o odpověď, zda se jedná o nějaký zásadní problém nebo mám být v klidu. Děkuji H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, klinické příznaky máte jako při snížené funkci štítné žlázy, laboratorní hodnoty hormonů ale ukazují na jejich mírný nadbytek. Vzhledem ke klinice ale může jít o přechodný stav. V tomto případě bych hodnotila odstup 5 týdnů do endokrinologického vyšetření jako výhodný - uvidí se dynamika vývoje funkce žlázy a dle toho se nasadí léčba. Ať už je vývoj jakýkoliv, podle antiTPO máte tzv. autoimunitní zánět štítné žlázy - neadekvátní reaktivita imunitního systému na Vaší vlastní štítnici, což má negativní vliv na její funkci. Nemoc je sice neléčitelná, jsme schopni jen vyrovnávat hormonální hladiny, na druhou stranu se ale obecně nejedná o nijak vážné onemocnění. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Detoxikace těla Za měsíc budu přijat do školícího kurzu a poté do nového...
  • Cysta v hlavě Paní doktorko, píši Vám ohledně mého syna. Neustále už asi 4...
  • Bolest paty a chodidel Delši dobu mne bolí pata a chodidla a prsty u nohou...
  • Bolest palce nohy Je mi 48 let a asi rok a půl mě bolela záda vlevo v dolní...
  • Trittico a alkohol Před 4 lety jsem se léčil z úzkostné deprese. Nejprve jsem...
  • Nízká saturace Chtěla bych se zeptat, jak moc je závažný můj problém. Mám noční...
 
Naposledy čtené: