Vyšetřované hodnoty hormonální profil

Dobrý den, prosím o radu v následujícím: v 11/2012 a v 2/2013 jsem samovolně v 5 tt potratila. Na základě vlastní žádosti jsem podstoupila 3. den MS odběr krve na hormonální profil s parametry: S-Folikulární hormon – 7,9 U/l, S-Lutenizační hormon 4,26 U/l, S-Estradiol 213 pmol/l, S-Testosteron 0,48 qg/l, S-Prolaktin 23,1 qg/l, S-TSH 4,300 mU/l, S-Thyrox.volny fT4,23 pmol/l, serum protilátky – anti peroxidáza 145 kU/l, následně odeslána na endokrinní vyšetření s výsledkem chron.lymfoc. tyreoiditis, hraniční TSH, užívám na doporučení LETROX 50 0,5-0-0, dále jsem byla vyšetřena na TroboGeny a leidenskou mutaci, kde byla prokázána pouze v heterozygotním stavu přítomnost mutace A1298C v genu MTHFR. Z anatomického hlediska jsem v pořádku. Vzhledem k tomu, že má můj lékař dovolením prosím o podání informace, zda jsou uvedené hodnoty v normě (mimo tedy endokrinního systému,který léčím) a ty potraty byly pouze náhodné? Popř. zda je vhodná ještě i jiná léčba. Děkuji za odpověď. S pozdravem Pavla H

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i mírné poruchy funkce štítné žlázy, resp. i pouhá pozitivita protilátek proti štítnici mohou někdy způsobovat potrácení. V tomto případě by užívání Letrox mohlo pomoct. Přítomnost této mutace MTHFR by při normální hladině homocysteinu neměl být problém. Event. můžete při plánování dalšího těhotenství pro jistotu užívat vitaminy pro těhotné Femibion 800 s Metafolinem. Nikdo Vám ale asi s jistotou neřekne, že ty potraty souvisely s některým s daných výsledků na 100%. Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: