Výška batolete

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je naše dcera v normě když v 18 měsících měří 85 cm, porodní délka byla 46 cm a hmotnost 2590 g. Já měřím 177 cm a manžel 179 cm. Dětská lékařka neříkala nic, ale hodně lidí v našem okolí nám pořád říká jak je naše dcera velká. Lze odhadnout výšku v dospělosti? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, zda se dcerka narodila v termínu či před termínem. Pokud se narodila v termín u, patřila k velmi drobným novorozencům a svůj deficit dohnala. Nyní je na nad 75. percentilem pro výšku ve svém věku, to znamená že 75% holčiček v jejím věku je menších než ona. Ale i Vy jste dost vysoká, rozhodně se zatím nemusí jednat o žádnou odchylku. Pokud by ale i nadále rostla rychleji a dostala by se v grafu až nad 97. percentil, pak je na místě endokrinologické vyšetření. Ve zdravotním průkazu dítěte jsou růstové grafy, kam by pediatr Vaší dcerky měl zaznamenávat, jak roste. Pokud to lékař nedělá, vyplňte si tabulku z dostupných dat sama a tam můžete růst dcerky sledovat. Nelze vždy posuzovat jen jeden růstový parametr, důležité jsou i hmotnost dítěte a obvod hlavičky. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: