Výsledek kardiologického vyšetření

Pane doktore, mám vysoký tep (80-90 v klidu), v dětství jsem měla růstový šelest a mám v anamnéze neléčenou spálovou angínu. Navíc máme v rodině infarkty, umělou chlopeň a angínu pectoris, tak jsem se vydala po x letech na kontrolu. Dopadla jsem vcelku dobře. TK 125/65 mmHg, SR 95/min. osa QRS +43st, PQ 150ms, QRS 90ms, iRBBB, ST-T fyziol., QTc 414 ms. Pan doktor zmínil pouze stopovou tri regurgitaci (prý to mají často astmatici, což jsem.). Sklon k sinusové tachykardii, bez známek org.onem. srdce. Astma bronchiale. Doporučil mi ovlivnění bez léků, pokračovat se sportem. Chci se zeptat zejména na tu stopovou regurgitaci- není to nic vážného? Plynou nějaká omezení pro mě? Beru lék Symbicort a ten má nějakou látku, co stimuluje srdce. Děkuji, hezký den.

Odpověď odborníka:

Aneto, k Vaší první otázce: Symbicort může způsobovat tachykardii, bylo by vhodné výsledek kardiologického vyšetření zkonzultovat s lékařem, u kterého se léčíte s astmatem, aby Vám případně léčbu astmatu upravil. Druhá otázka týkající se stopové trikuspidální regurgitace: jde opravdu o nezávažnou vadu trojcípé chlopně, která Vás nikterak neohrožuje ani neomezuje, můžete bez obav sportovat. Přeji pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x