Výsledek vyšetření krve psa - karcinom prostaty

Dobrý den. Mému otci je 52 let a pro bolesti v kříži mu lékařka provedla vyšetření krve na PSA prostaty. Výsledek byl následující-: PSA 3,15ng/ml S-Free PSA 0,47ng/ml fPSA/PSA 14,89% S-TSH 3,313 mIU/l Vzhled sera Ikterus posit +. S podezřením na Karciom prostaty byl odeslán na urologické vyšetření kde byl objednán až na měsíc červen. Prosím o váš názor zda se skutečně z těchto hodnot může jednat o zmíněný nález. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jaroslave. Hodnota PSA je u vašeho otce lehce pozitivní, ale abych Vás uklidnila, ještě neznamená, že se jedná stoprocentně o nádor. Hodnoty PSA (prostatického specifického antigenu) můžou být zvýšené i několik dnů po katetrizaci močového měchýře nebo po obyčejném palpačním vyšetření prostaty přes konečník. Navíc poměr volného a celkového PSA je u vašeho otce příznivý (nad 15% značí velkou pravděpodobnost tumoru, pod 15% značí velkou pravděpodobnost benigní hyperplazie).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Proč matete tazatele? | Od: Tom Macků | 29.4.2014 13:49
Příjemný den, kdo je prosím autorem této odpovědi bez podpisu? Hodnota fPSA/PSA pod 15% je jasně pozitivní, 15-25% šedá zóna, nad 25% nesvědčí pro malignitu.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x