Výsledky ekg

Dobrý den, Vážený p. doktore. Je mi 31 let, před rokem jsem se objednala na kardiologii pro vysoký tlak, naměřené hodnoty doma 150/110 i vysoký tep 100/za min. V ordinaci mi byl naměřen tlak 140/100 a zaměření EKG. Hodnotám naměřeným EKG nerozumím a p. doktorka se mi rovněž nevyjádřila, proto bych Vás chtěla požádat, zda byste mi odpověděl, jestli je vše v pořádku. Občas mívám vysoký tlak okolo 150/100, ale pravidelně si jej kontroluji a mívám hodnoty 112/75, někdy i nižší. Tep v normě 72/min. Je EKG spolehlivým ukazatelem pro zjištění případného infarktu? Nadváhu nemám, nekouřím, nekonzumuji alkohol, 3x týdně cvičím, ale mám stresující povolání a moje mamka má vysoký tlak. Děkuji velmi za odpověď. Petra G.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše EKG je v normě. V případě infarktu myokardu jsou rozhodující - bolesti na hrudi, změny na EKG a pozitivní kardioenzymy v krvi. Normální EKG ještě neznamená, že člověk nemá infarkt. Ve vašem věku je infarkt myokardu nepravděpodobný. Jste mladá žena, kterou před infarktem chrání ženské pohlavní hormony. Žena která má menstruaci, nemůže infarkt myokardu prakticky dostat. Arteriální tlak je třeba hlídat, v případě vyšších hodnot zvážit nasazení medikace.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: