Výsledky hormonů z krve

Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Vypíši Vám tedy i ty výsledky, co byly v pořádku: TSH - 3,4 (0,27 - 4,2), fT4 - 15,38 (12 - 22), fT3 - 5,43 (3,1 - 6,8), LH - 2,6 (0,5 - 76), Prolaktin 16,34 (4,79 - 23,30), Estradiol - 0,052 (0,046 - 1,828), DHEAS - 3,26 (2,68 - 9,23), Thyreoglobulin - 8,7, (0,0 - 78), Progesteron - 1,0 (0,6 - 86). Zvýšené bylo SHBG, Kortizol, T3 a Testosteron a snížené FSH. F4 si chci nechat dodělat a zajímalo by mě, zda má cenu nechat si testovat i zbytek hromonů - Anti TG, Anti TPO a Anti TSHr (TRAK)? Zajímalo by mě, zda ty zvýšené a snížené hodnoty tedy mohou něco znamenat? A to TSH se též týká štítné žlázy?? Četla jsem něco o spojení s hypofýzou. Byla to taková moje poslední šance, že by mohlo být něco se štítnou žlázou. Od začátku braní Citalopramu jsem měla pocit, že mi zasáhl do hormonů - začali mi jako první růst prsa, přibývání na váze, návaly, pocení, zhoršení pleti, zadýchávání apod. Teď ho pomalu vysazuji, do 2 týdnů bych neměla brát nic. Gynekoložka mi potvrdila, že AD a HAK dohromady mohou dělat neplechu, tak nevím, zda čekat, že se to po vysazení ustálí, moc se mi to nezdá, brala jsem přes rok pouze půlku, ale žádná změna k lepšímu se již nekonala. Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle poznámky o AD a HAK v dotazu předpokládám, že užíváte hormonální antikoncepci - tudíž, jak jsem psala posledně, hodnoty pohlavních hormonů (FSH, LH, estradiol, progesteron, DHEAS, testosteron, SHBG) a kortizol jsou skreslené. T4 si nenechávejte dodělávat - už teď Vám mohu říct, že bude zvýšené - opět díky hormonální antikoncepci (navíc se dnes už opravdu standardně v diagnostice štítné žlázy nedělá). TSH je opravdu hormonem hypofýzy (podmozkové žlázy), nicméně je to základní regulační hormon štítné žlázy, proto je pro diagnostiku jejích nemocí klíčový. Jelikož máte normální hodnoty TSH a fT4, lze říct, že Vaše potíže by neměly souviset se štítnou žlázou, funguje normálně. Co se týče antiTPO, antiTg a TRAK - to jsou protilátky proti štítné žláze. Ty se používají k diagnostice příčin poruch funkce štítnice. TRAK se dělá jen ve specifických případech, antiTPO a antiTg si můžete nechat stanovit, nicméně o Vašich potížích Vám nic neřeknou. Jedině mohou v případě jednoznačné pozitivity odhalit možnost budoucího rozvoje poruchy funkce žlázy. Podle popisu potíží bych je dala do souvislosti s Citalopramem. Není nijak zřídkavé, že se po antidepresivech přibývá na váze. S tím pak souvisí růst prsou, zadýchání, pocení, zhoršení pleti a celkový dyskomfort. Tělu se nošení kil navíc nikdy nelíbí. Obávám se ale, že po jeho vysazení kila nepůjdou dolů samé, ale budete muset troch zabojovat. Pokud by se Vaše potíže nezlepšily ani po redukci hmotnosti, bude vhodné stav znovu konzultovat. Doporučuji ale konzultovat endokrinologa, abyste si nenechávala stanovovat (byť jako samoplátce) spoustu zbytečných hormonů, kterých výsledky Vás zbytečně znepokojí, ale nepřinesou žádnou validní informaci. Držím moc palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: