Výsledky mr

Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám před sebou výsledky z MR. Ráda bych znala názor více odborníků, jak moc by byla pro mne důležitá operace. Musím dodat, že se operace strašně bojím a snažím se již několik let odolávat, bohužel zdravotní stav se zhoršuje i přes to, že se snažím využívat i alternativní medicínu a cviky. Bylo by možné mi případně poradit jak s tímto nálezem dále bojovat bez skalpelu. Slyšela jsem o speciálních cvicích, které mohou člověku s výhřezem plotének hodně pomoci, nevěděl by jste něco o této metodě léčby ? Případně na koho se obrátit? Z reportáře jsem pouze postřehla, že se jedná o speciálně proškolené cvičitele, jedním z nich v republice by měla být nějaká paní doktorka ve Střešovické nemocnici. Výsledky z MR: Lehká sinistroskolióza. Bederní lordóza je plochá, obratlová těla normální výše i signálu, s incip. okrajovými osteofyty v dolním L úseku. Kostěný páteřní kanál je v AP rozměru 14 - 15 mm. Incip. spondylartróza. Meziobratlové ploténky L3/4 - L5/S1 s exsikózou. L4/5 A L5/S1 jsou snížené s end-plate disease Modic II. V segmentu L3/L4 hernie disku 5mm mediálně a paramediálně doleva s tlakem na durální vak a ostup kořene L4 vlevo. AP rozměr vaku je 7 mm, neuroforamina volná. V segmentu L4/5 je mediální hernie disku 5 mm. Sekvestruje kaudálně v délce 19 mm, až téměř k úrovni disku L5/S1. Sekvestr vel. 9(AP) x 12(LL) mm je uložený mediálně a paramediálně vlevo, působí tlak na durální vak a kořeny L5, zvl. vlevo, zde je zúžen laterální recesus. AP rozměr vaku je 6 mm. Neuroforamina volná. V segmentu L5/S1 dorzolaterální protruze, mediálně až hernie disku 5 mm, bez útlaku durálního vaku a kořenů S1. Neuroforamina zúžená bilat. při spondylartróze a protruzi disku, s možným tlakem na kořeny L5, zvl. vpravo. V ostatních etážích fyziologický nález. Mícha v zachycené části normální šíře i signálu, bez myelopatie. Konus k L1, kauda bez zvláštností. Počínající def. spondylóza a spondylartróza v dolním L úseku. Osteochondróza L4/L5, L5/S1. Mírná sinistroskolióza. Děkuji za Vaši odpověď Přeji krásný den

Odpověď odborníka:

Naši neurologové, případně neurochirurgové jsou opravdu na vysoké úrovni. Předpokládám, že zvažují operaci, hlavně kvůli uváděnému fragmentu, ale i popisované změny ostatní jsou hraniční. Více však pouze z popisu nelze, Chybí přesná symptomatologie a neurolog. klinický nález. Přesto Vaše situace popisuje relativně častou situaci v ČR. Vámi popisovaná léčba již měla být dávno zavedena. Nelze však pouze provádět nějaké speciální cviky. NIKDy nelze nějakou sestavou cviků vyléčit. Je však možno " aktivně fyzioterapeutickou" léčbou, zlepšení funkce v okolních etáží páteře( ne tam, kde je problém) a následným cíleným cvičení, kdy sice cviky mohou být podobné pro různé lidi, ba por mnoho lidí, musí být však odpovídající funkčnímu stavu a stavu svalových vztahů. Postupné budování stabilních svalových vztahů, je li funkce páteře lepší , má smysl. Ne cviky, když není zlepšena funkce. Tatoléčba je normální, je možná i v ČR, ne však bohužel paušálně. Je stejná ve Vaší situaci nyní, bude stejná i pokud na stabilizující operaci půjdete. Často správně provedená funkční léčba před operací může operaci oddálit, úplně zrušit její nutnost, operace však nesmaže nutnost této léčby i po operaci. Operace není konečné řešení. Často po správné přípravné léčbě funkčního charakteru je po operaci situace mnohem rychleji normální, bez bolesti a stabilní. Cvičení a funkční léčba je však nutná vždy.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: