Vysledky mri

Asadena Lyrica a vsetko bolo v poriadku. Lyricu mi vysadili cca po mesiace a vsetko bolo nadalej v poriadku, v decembry 2013 ma zase zacal boliet horny zub 6, ktory mi bol tiez vytrhnuty a odvtedy zacali moje problemy. Hned o mesiac nato mi vytrhli dalsi zub na prvej strane horny zub mudrosti. Odvtedy sa trapim s bolestami vsetkych zubov. Beham od neurológa k zubarovi atd... Berem Lyricu a rivotril kvapky, vysetrenia zubov je v poriadku vsetky zuby. Tak som bola odoslana na MR mozgu kde mi nasli nasledovny problem Lavy n.V je v mieste svojho odstupu z mozgového kmena v kontakte s cievou(pravdepodobne vena)-NV konflikt nemozno vylucit. Inak v cisternalnom priebehunn.V bilat a n.VII bilat bez patol. loziskovych zmien. Bola som aj na krcnom aj to bolo v poriadku, prosim co to znamena, neurologicka mi povedala, ze mi bude treba otvorit mozog a vlozit medzi cievu a nerv platnicku:-( Mam 32 rokov:-( A psychicky na dne.. Odpověď odborníka: Chápu dobře, že bolesti máte vpravo a nález na MR je vlevo? ( prvej ve Vašem popisu - překlep ? míníte pravej ?, lavy na MR - česky levý ?) V tomto případě by to totiž s Vašimi potížemi nesouviselo. JInak operační řešení je metodou volby řešení tohoto problému, variantou je gamanůž. Pokud budou efektivní léky, operace jistě nutná není. Dakujem za odpoved, chcem upresnit, bolesit lica mam na lavej strane presne na ktorej mam aj nalez , akurát, ze uz na lavej strane mam vsetky zuby vytrhane a po poslednej vytrhnutej stolicke 6 hore mi zacali trpnut spodne zuby predne. Moze to suvisiet s MRI nálezom? Bolesti lica, mavam tak raz do t yzdna ale to trpnutie spodnych zubov cele dni, lave lico mi tiez trpne cele dni s minimálnymi prestavkami

Odpověď odborníka:

Paní Vazanová,
podle Vašeho popisu se jedná s velkou pravděpodobností o neuralgii trigeminu, tj. bolesti v oblasti 5. hlavového nervu. Charakter bolestí bývá většinou ostrý, šlehavý a většinou trvají pár sekund s častým opakováním. Méně často mívají tyto bolesti delší trvání, jako u Vás, zejména trvají-li potíže déle.
Vytrhávání zubů Vám nepomůže. Pokud máte zuby zdravé bez kazů a zánětů doporučuji nepokračovat v jejich trhání. I když budete bezzubá, bolesti budou pokračovat. Sama říkáte, že se bolesti vrátily po každém trhání zubů. Je škoda se zbavovat zdravých zubů.
Nález na MRI s potížemi souvisí. Tento nervově cévní konlikt je nejčastější příčinou bolestí tváře na stejné straně. Tlak cévy poškozuje nervová vlákna nervu, ty jsou poté zvýšeně dráždivá a vysílají více impulsů do centra nervu a to zase zpětně posílá výboje do periferie- obličej. Dalo by se to připodobnit k neustále se opakujícímu elektrickému zkratu.
V terapii se nejprve začíná léky jako např. Lyrica, užívá se dlouhodobě a poté se zkouší pozvolna vysadit. Jestliže nezaberou léky přistupuje se k operaci mozku s vložením destičky mezi cévu a nerv. Nebo se může gama nožem ozářit jádro tohoto nervu. Účinnost obou zásahů je srovnatelná, u gama nože nastupuje účinek později, cca po měsíci. Operační rizika jsou minimální- nejčastější bývala porucha sluchu. Je potřeba si vybrat pracoviště, kde mají s těmito zákroky velké zkušenosti. Pokud léky zabírají, operace není nutná.
Volba terapie závisí na intenzitě Vašich potíží. V případě nejasností se poraďte s Vaší neuroložkou.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: