Výsledky testu protilátek

Dobrý deň, v dosledku pretvávajúcih bolestí močovej trubice a močového mechúra som bola testovaná na mycoplasmy a chlamýdie. Podľa metódy western blot mi vyšli chlamýdie trach aj pneu negatívne, ale podľa tej druhej metódy mi vyšla chlam trachomatis v norme, čiže v rozmedzí 0.0-0.9 čiže IgA 0.2 a IgG 0,12, čo je interpretované ako negatívne. Zaujímalo by ma, prečo mi boli namerané tieto nízke hodnoty? Znamená to, že mám chlamýdiu v "normálnom množstve"? Može mať zdravý človek namerané takéto nízke protilátky, aj keď sa s chlamýdiou nikdy nestretol? Ďalej mi boli zistené IgG 32 na mycoplasmu hominis a ureaplasmu. Doktor mi povedal, že sú to len pamaťové protilátky a že ďalšia liečba nie je potrebná. Mne však ťažkosti pretrvávajú. Kultivácia aj výtery boli všetky negatívne. Robili mi aj odber cievkovanej moči. Bola zistená mierna trigonitída. Ako by ste liečili tieto ťažkosti? Ja si myslím že sú to stále pretrvávajúce príznaky ureaplasmy alebo mycoplasmy. Ďakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý deň. Interpretácia imunologických výsledkov je trochu komplikovanějšia a lekári majú občas problém vysvetliť to pacientovi tak, aby to pochopil. Pokiaľ Vám vyšli protilátky proti chlamýdiám v norme, znamená to, že ste sa s chlamýdiou: 1) nestretla, a výsledok v sebe zahŕňa i isté malé percento falošně pozitívnych výsledkov (napr. vyšetrením sa zachytia aj iné protilátky, kt. majú podobnú štruktúru, ako protilátky proti chlamýdiám), čo musíme zohľadniť vo výsledku - preto máme isté medze, kedy je výsledok negatívny, a kedy už je pozitívny; 2) stretla ste sa s chlamýdiovou infekcoiu, alebo lepšie povedané, práve ju prekonávate, ale Vaše telo ešte nezačalo vytvárať dostatok protilátok (hovoríme tomu odborne diagnostické okno). Pre takéto prípady sa práve doporučuje testy s odstupom času (4-6 týždňov) zopakovať. Pokiaľ Vám raz boli zistené pameťové protilátky proti mykoplazme, znamená to, že ste sa s danou baktériou už v životě nakazila. Vzhľadom k povahe tejto baktérie - pretrváva v organizme dlhodobo aj bez príznakov, može opakovane vyvolávať zápaly, je obtiažne liečiteľná, aj keď sa podávajú antibiotiká cielene, a vzhľadom na súčastné Vaše problémy možno uvažovať o tom, že znova prebieha akási "reaktivácia" mykoplazmat. infekcie. Pre takéto prípady sa odporúča liečbu antibiotikmi zahájiť (aj napriek výsledkom), súčastne liečiť aj partnera ( i v prípade, že nemá príznaky) a odbery protilátok zopakovať po uplynutí 4-6 týždňov.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: