Výsledky tsh a příznaky

Dobrý den, před měsícem jsem absolvovala odběry krve, z kterých mi vyšla hodnota TSH 4,6 (Norma do 4,2), co by odpovídalo mírně snížené funkce ŠŽ. Problém je ale ten, že všechny příznaky co mám odpovídají právě zvýšené činnosti (bušení srdce, tlak, nesnášenlivost na teplo, hubnutí...). Na endokrinologické vyšetření jsem objednaná až o měsíc. Co se vyšetření srdce týče, všechno je podle ultrazvuku v pořádku, na EKG mi našli pouze sklon k tachykardii. Myslíte, že moje příznaky by mohli naznačovat i sníženou funkci, anebo bych se měla radši znovu podrobit odběrem? Děkuji předem za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bušení srdce se může vyskytovat i u snížené funkce štítné žlázy. Máte pravdu v tom, že celý tento soubor příznaků se typicky spojuje s nadbytkem hormonů štítné žlázy, někteří pacienti ale mohou reagovat paradoxně (v medicíně je obecně možné témeř všechno). Osobně bych každopádně doporučila kontrolní odběr - ukáže dynamiku stavu, bylo by také vhodné dovyšetřit fT4, antiTPO a antiTg, event TRAK (tj protilátky proti šlítné žláze), ideálně ultrazvuk štítnice. Pokud bude všechno v pořádku, hledala bych příčinu jinde. Pokud se nějaká porucha najde, zkusila bych léčbu a uvidíte. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: