Vysoká citlivost na vůně a různé parfémy

Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat na vysokou citlivost u mého dědy. Po operaci u něj nastala, jakási "alergie" na jakékoliv druhy vůní od parfémů, pracích prášků, sprchových gelů a všeho takové. Nikdy před tím to nedělal, až po operaci před dvěma lety se to u něj projevilo. Prý je možné, že to způsobila narkóza, že se buď projevý toto nebo zráta chuti. Jeho přítelkyni to už hrozně pije krev a neví co dělat, protože nemůže v podstatě prát, aby nezačal vyvádět i když používá prací prášky pro alergiky, bez všech parfumérií. Je to prý léčitelné, ale nevíme na koho se obrátit, nebo za jakým specialistou zajít. Popřípadě jak se tento stav odborně nazývá. Budu vděčný za každou radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete přesně jak se konkrétně citlivost projevuje - zda-li např. kýchání, rýma, dráždění ke kašli.... Může docházet při inhalaci silných vůní k uvolnění histaminu, které se pak projevuje , tak jak jsem napsala. Zkuste tedy na týden antihistaminika např. Xyzal, Zyrtec 1 tbl. denně a uvidíte zda-li bude nějaký efekt.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: