Vysoka fw a zvysene crp

Od roku 2001 s 57kg vahy jsem z neznameho duvodu zacala mit zvysenou fw a to 50/100. Nikdo semnou nic extremne nedelal. V te dobe ci kratce pote jsem zacapa pribirat na vaze docela rychle a az po nekolika mesicich ci roce mi zjistili, ze jsem prodelala zanet stitnice. Sedimentaci mam vyokou do dnes cca 15 let jen s mensim vykyvem cca od 30/60 -50/100. Nikdo to neresi pry uz to mam dlouho a berou to jiz za samozrejmost. Pred 2lety kolono a gastro z histologie zjistena nesnasenlivost na lepek minimalni dieta pouze sdelena striktne ji dodrzovat nemusim i tak sem ji rok dodrzovala a zmenazadna. Dokonce sem brala 30tbl wobenzynu denne a taky moc efekt na upravu zanetu nebyl. Take pred 2 lety sken celeho tela s radioizotopy a nic extra jen v oblasti sterna vicexradiacecdoporuceno ct mediastina a zjisten i pri kontrastni latce rezidium thymu. Anamneza v celkove a. operace ve 12 letech apendix, 2007 3x osmicky vyoperovany, 2011 krcni mandle pro jejich nekrozu a zanety, v roce 2013 nekroza d.cipku nutna kyretaz a v 7/2015 prave mimodelozni tehotenstvi,,kde vzali pouze vejcovod. Jiz 3 roky se k tomu pridalo crp, ktere se pohybuje nejcasteji okolo 30 (nejmene jsem ho mela 19) a nyni pri urcitych problemech 60 ac je to uz po atb(odber byl prvni az po atb a to 14dni po dobrani) klacid 500 branych tyden. Jiz 3 mesice mam drazdivy kasel s dusnosti, citim se velice unavena. Bohuzel ma vaha vystoupala az na 120 kg pri vysce 158cm. Pokud by nekdo chtel resit, ze to je jen z obezity nebudu se k tomu priklanet, protoze jak pisi na zacatku zacaly problemy jiz za stihleho obdobi. Samozrejme beru na vedomi, ze v tom muzeobezita hrat svou roli. Nyni jsem navstivila zubare a tam je vse ok take orl tam jen male zastineni prave dutiny a proto mi daly preventivne dalsi atb amoksyklav 1g 2x denne po dobu 1 tydne. Hrtan byl klidny jako dú. Gynekologie ok jen zpozden mc a netvori se od mimodelozka folikuly. Kardiologie- echo ok jen male regurgitace u vsech chlopni, asystolie a klidova tachykardie 100-120, ergometrie ok jen drivejsi vycerpani jinak hraniccni Kt 140/90 dany leky nobivol pul tbl.rano, sken s radioizotopy plic ok. Endokrinologie ok, rtg plic nekvalitni, ale zadna loziska nevidena. Na plicnim suspektni astma hranicni az normalni spirometrie i oxygen a bronchodil..test i pri dusnosti ok, kdy vtahuji jungularni prostor do hrudniku a zaroven hrudni kos pri nadechu nazvedavaji. Dokonce i na alergologii vse ok jen projistotu dan na astma a alergii ketotifen R -V a singulair 10 vecer. Dale 2x denne dva vdechy combair. Pripadam si jak pokusny kralik jen leky a cekaji co zabere a ta vys. Take nejsou prijemna.. Obcas ted mam i krec v leve dk v chodidle a v lytku a dokonce i v krcnim svalu a je to dost neprijemne jakoby ochrnute ci co. Teploty nemam jen mi cervenaji vecer tvare a usi hlavne na prave strane a obcas modraji rty to mi vetsinou sdeluje manzel. Prijde mi,;ze se mi trochu spatne polyka a casto i v klidu pri jidle se zakuckavam i sliny a v noci me obcas pali na plicich a spatne usinam, spanek nekvalitni spise kvuli dechovym obtizim. Polohy stridam a nekdy me probudi bud kasel nebo pocit, ze se dusim. Nejradeji bych prolezela cely den jak sem unavena. Snad sem napsala vse potrebne a snad mi poradite. Jeste dodam, ze mi je ted cerstvych 34 let o deti se pokousime cca 10 let a po 10 inseminacich jedno podarene oplodneni bohuzel koncilo mimodelozne. Ostatni krevni vys. Jako rf, aslo atd. jsou v poradku. Pri prvnim odberu v prosinci 2015 spolecne s crp byly lehce zvyseny leukocyty, granulocyty jinak vse ok. Tyto parametry byly jinak po celych 15 let vzdy v poradku krome hemoglobinu, ktery byl nejmene 101 a spise se ted udrzuje na hranici dolniho rozmezi120. Dekuji za informace a snad mi pomuzete. Pracuji ve zdravotnictvi.

Odpověď odborníka:

dobrý den, příčina zvýšené sedimentace se někdy hledá dost obtížně, ale je možné, že to na začátku bylo k zánětu štítnice (tam bývá FW hodně zvýšena) a současně problémy se štítnicí mohou vést k nárůstu váhy. Jakmile už máte takto výraznou nadváhu, může většina obtíží skutečně pramenit z toho a zejmna by asi bylo vhodné vyloučit či potvrdit syndrom spánkové apnoe, který je u obézních lidí velmi pravděpodobný nezávisle na všem ostatním a pravděpodobně je příčinou Vaší výrazné únavy i problémů se spaním. Začal bych tedy vyšetřením ve spánkové laboratoři. Do budoucna nutná redukce váhy, např. cestou bariatrických operací, ale to je nutno řešit s obezitology. Protrahovaný kašel může být spíše náhodnou koincidencí - v tomto podzimu a zimě jím trpí spousta lidí a často se vleče i 3 měsíce a je způsoben vracejícími se infekcemi či se může jednat o přetrvávající poinfekční kašel.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Xorimax Chtela bych se zeptat. Dostala jsem antibiotika Xorimax 500mg, muzou se...
  • Nitrodelozni telisko Chtela bych se zeptat, pred 14 dni jsem si nechala dat...
  • Bolesti zad Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Poslední 2 roky mě...
  • Závratě Prosím o radu před týdnem jsem byla odvezena do nemocnice měla jsem...
  • Zánět ledvin Dobre odpoledne, chtela jsem se zeptat zda se z moci da poznat...
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x