Vysoka hodnota prolaktinu a testosteronu-sance na otehotneni

Dobry den, prosim o radu ohledne tehotenstvi. Jiz pres pul roku mam problemy s cyklem, ktery se oddaloval a chodil cca po 40dnech. Gynekolozka mi nasadila utrogestan, ale mezitim jsem presla k jine pani doktorce, jelikoz byla blize abyla mi doporucena. Nova doktorka mi udelala krevni rozbor, jelikoz jsem ji oznamila, ze bychom se radi zacali efektivne snazit a nasla tam ze mam vysoky prolaktin a testosteron a ze tohle mi musi srovnat muj endokrinolog. Pan doktor mi ale pred pul rokem delal take nejake testy, ale rekl, ze je vse v poradku, i kdyz uz v te dobe jsem problemy mela a pan doktor byl na to patricne upozornen. Nyni misto toho, aby me objednal co nejdrive, stale ceka, co z toho vyleze. Prosim o informaci, jak moc jsou pro otehotneni a budouci snazeni se, nebezpecne prolaktin s testosteronem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kristýno, zašlete mi, prosím, hodnoty vyšetření testosteronu i prolaktinu. Pokud je prolaktin zvýšený, ale nedosahuje hodnoty 1200 IU, není třeba léčby. Zvýšená hladina testosteronu může souviset s poruchou metabolismu cukru. Doporučuji provedení kontrolního spermiogramu a u vás kompletní hormonální profil 3.-5. den cyklu (FSH, LH, TST, PRL, FT4, T4, T3, TSH), dále glykemie, vyšetření reprodukční imunologie včetně vyloučení autoprotilátek, vyloučení endometriózy, celiakie, infekcí, vyšetření buněčné imunity, PCT test, u partnera kromě základního spermiogramu i tzv. funkční testy spermií (více zde http://www.sanatoriumhelios.cz/funkcni-testy-spermii). Podle výsledků pak lze říci jak postupovat dál. Obrátil bych se na centrum pro léčbu neplodnosti. Léčbu prolaktinu, testosteronu... může provádět gynekolog. Není třeba endokrinologa. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zase horečka? Zbavte se jí pomocí homeopatik
Články: Zase horečka? Zbavte se jí pomocí homeopatik
Horečka není nemoc, ale...
Alkohol a chřipka
Články: Alkohol a chřipka
Tradiční "chlapské" rady...
I lidé malého vzrůstu mohou dělat vysněné povolání
Články: I lidé malého vzrůstu mohou dělat vysněné povolání
Lidé s menším vzrůstem sice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak jste na tom s hořčíkem?
Články: Jak jste na tom s hořčíkem?
Trápí vás problémy se zády...
5 tipů pro zdravé uši bez infekce
Články: 5 tipů pro zdravé uši bez infekce
Máte-li propíchnuté uši...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x